Overslaan en naar de inhoud gaan

Grillen mobiele providers

Sinds het ontstaan van IT-infrastructuren hebben organisaties te maken met het continu optimaliseren van de IT-omgeving. Nu mobiel werken de nieuwe norm is, is het zaak dat medewerkers kunnen werken in een mobiele werkomgeving die optimaal presteert.
GSM mast
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

In de loop der jaren hebben bedrijven een sterk bedrijfsnetwerk opgebouwd met firewalls, DMZ, switches, routers, diverse software, redundancy, high availability-oplossingen en meer. Hiermee willen organisaties grip krijgen op de eigen omgeving en het verstoren hiervan zo veel mogelijk beperken. Met het verlengen van deze omgeving door middel van connectie naar een mobiel apparaat, is het voorkomen van storingen van buitenaf een nog grotere uitdaging geworden.

Rendement

Om mobiele apparaten verbinding te laten maken met internet wordt er gebruik gemaakt van simkaarten/dongels. Waar echter niet bij wordt stilgestaan, is dat mobiele providers met zo min mogelijk middelen zoveel mogelijk rendement willen behalen. Op deze manier is de dataconnectiviteit soms beperkt. En daar hebben organisaties geen enkele invloed op. Organisaties zijn hierdoor letterlijk overgeleverd aan de provider voor het primaire mobiele proces.

De IT-afdeling heeft onder andere hierdoor steeds minder grip op de externe IT-omgeving, waar regelmatig verbindingen wegvallen of te traag zijn om medewerkers optimaal hun werk te laten doen. De problemen die ontstaan in deze mobiele omgeving, liggen vaak in de basis, namelijk de (mobiele) connectiviteit. Het inzetten van de beste processen, apps, mobiele apparaten is geen garantie voor een stabiele verbinding.

Meer lef

Een ander bijkomend probleem is de samenstelling van de gehele keten voor mobiel werken. De IT-afdeling maakt hiervoor gebruik van diverse leveranciers. Naast de mobiele provider is er een leverancier voor de laptops, tablets en smartphones en vervolgens weer een andere leverancier voor VPN-oplossingen. De leveranciers redeneren allemaal vanuit hun eigen ervaringen en belangen, waardoor de samenhang vaak ontbreekt.

Organisaties worstelen dus vaak met factoren waar zij niet direct invloed op uit kunnen oefenen, terwijl er toch van de IT-afdeling wordt verwacht dat de mobiele omgeving optimaal werkt. Doordat de intrede van mobiele apparaten in zo'n hoog tempo is gegaan, hebben de IT-afdelingen gewoonweg niet de kans gekregen om een solide omgeving op te tuigen. Vaak blijven zij daarom hangen in oude (legacy) oplossingen en wordt een netwerk uitgebouwd en aangevuld met nieuwe oplossingen zonder te kijken naar een volledig nieuwe, vervangende, oplossing. Nu mobiel werken de nieuwe norm is, zullen IT-afdelingen lef moeten tonen en rigoureuzer te werk moeten gaan.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in