Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple schudt met eigen MicroLED-scherm concurrentie af

De nieuwe schermen zijn in eerste instantie bedoeld voor de Apple Watch. Mogelijk krijgen ook nieuwe iPhone-modellen dit scherm in een later stadium.
Apple-smartwatch
© Unsplash
Unsplash

Het Amerikaans persbureau Bloomberg heeft het nieuws van bronnen betrokken bij de productie. Apple zou de eerste schermen maken in een fabriek in Santa Clara in Californië. Het gaat om kleine aantallen die voor testdoeleinden worden gemaakt.

De keuze om zelf schermen te gaan ontwikkelen is een strategische zet voor Apple. Samsung en LG zijn nu de belangrijke producenten van de OLED-schermen, maar heeft daardoor de kans de nieuwste schermtechnologie eerst toe te passen bij de eigen toestellen. Door zelf een schermontwerp en productieproces te ontwikkelen, krijgt Apple meer vrijheid in de keuze voor een producent die de schermen in grote aantallen gaat maken.

Sprong vooruit

Maar met de MicroLED-schermen maakt Apple ook een technologische sprong vooruit. Er worden andere materialen gebruiken om licht te produceren dan in de OLED-schermen die nu gangbaar zijn. Het gevolg is dat de schermen meer lichtopbrengst hebben, maar tegelijk minder energie gebruiken. Het scherm kan ook dunner worden. De schermverlichting doet nog altijd de grootste aanslag op de acculading bij gadgets als smartphones, smartwatches, tablets en laptops.

Er is echter ook een reden dat de technologie van de MicroLEDs nog niet eerder is ingezet voor massaproductie. De schermen zijn veel lastiger te maken dan OLED- of LCD-schermen. Hoewel het project bijna was gestopt om die reden, lijkt nu toch een doorbraak te zijn bereikt. Er is echter wel een geheel nieuw productieproces met nieuwe machinerie nodig. Dat maakt de ontwikkeling wel kostbaar.

Het in eigen huis ontwikkelen van kernonderdelen van de elektronica is een strategie die Apple al langer volgt. Het chipontwerp voor smartphones, tablets en laptops heeft het bedrijf al enkele jaren geleden zelfs ter hadn genomen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in