Overslaan en naar de inhoud gaan

Outlook nu gratis voor Macs, later ook voor Windows

Microsoft geeft zijn mailclient Outlook nu gratis weg aan Mac-gebruikers en gaat dat na een vernieuwing ook doen voor Windows-gebruikers. De Outlook-app voor macOS blijft daarbij wel een native applicatie voor dat besturingssysteem. De app voor Windows wordt vervangen door een webapp.
Microsoft mailclient Outlook

Outlook for Mac is gratis te downloaden uit de Mac App Store van Apple. De mailclient van Microsoft kan dienst doen voor eigen Exchange-mailaccounts, maar ook voor publieke mailproviders zoals Apple's iCloud, Google's Gmail, Microsofts Hotmail en vele andere aanbieders die mailprotocol IMAP ondersteunen. Voor gebruik van Outlook is niet langer een abonnement op Microsofts cloudaanbod 365 of zijn applicatiepakket Office vereist.

Outlook + Mail wordt PWA

Het voortaan weggeven van Outlook voor macOS valt samen met de verbouwing van de mailclient voor Windows, merkt The Verge op. Op dat eigen besturingssysteem gaat Microsoft afstappen van een OS-specifieke applicatie. In plaats daarvan krijgen pc-gebruikers straks een PWA (progressive web app). Die webapp vervangt dan zowel het nu nog betaalde Outlook als ook het gratis bij Windows meekomende Windows Mail.

Microsoft werkt al geruime tijd aan een PWA-uitvoering van Outlook en test die al bijna een jaar. Die nieuwe webapp 'vangt' dan in wezen dus de Outlook.com-website in een eigen app-venster op Windows. Tegenover The Verge verklaart het bedrijf dat er géén plannen zijn om deze Outlook-webapp ook naar macOS te brengen. Microsoft zegt toe dat het de native Mac-app voor mail blijft onderhouden en door ontwikkelen.

Maatwerk voor macOS

Platformonafhankelijkheid is één van de grote voordelen van PWA's. Een nadeel bij gebruik op verschillende besturingssystemen kan dan wel zijn dat er sprake is van afwijkende gebruikersinterfaces (GUI's). App en OS kunnen geheel andere stijl hebben, wat het gebruik kan frustreren. De huidige Outlook-app voor Macs is qua werking geoptimaliseerd voor Apple's zelfontworpen M1- en M2-chips en is qua uiterlijk in lijn met het uiterlijk van macOS.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in