Overslaan en naar de inhoud gaan

Geruchten over goedkopere MacBook laaien weer op

Mac-laptop
MacBook
Apple

Vanuit elektronicaproductieland Taiwan komen berichten dat Apple aan een geheel nieuwe lijn MacBooks werkt, die ontworpen zijn voor een lager prijspunt. Deze MacBooks zouden dan andere materialen gebruiken en daardoor goedkoper kunnen zijn. Het doel hiervan is de onderwijsmarkt en de populariteit daar van laptops met Google's Chrome OS.

De vermeende MacBooks met minder hoge prijs worden gemeld door ingewijde bronnen van het Taiwanese vakblad Digitimes. Deze nieuwe Mac-laptops zouden ergens in de tweede helft van volgend jaar op de markt moeten komen. Als dat aan het begin van die periode is, valt het mooi samen met de start van het nieuwe schooljaar.

Terugkeer van de MacBook?

Volgens de bronnen in de elektronica-industrie zal Apple de nieuwe laptoplijn duidelijk differentiëren van zijn MacBook Air- en MacBook Pro-lijnen. De Air-laptops zijn ooit door Apple-grondlegger Steve Jobs geïntroduceerd als superdunne, superlichte en toen ook duurdere laptops. Die stonden boven wat toen de consumentenlijn 'MacBook' was.

In de loop van de tijd zijn andere MacBooks echter ook steeds dunner en lichter geworden. De gewone MacBook (zonder Air of Pro) is uiteindelijk geschrapt. De Air is tegenwoordig het instapmodel geworden, ook qua prijsstelling.

Belangrijke onderwijsmarkt

De nieuwe onderwijs-MacBooks die voor een lagere prijs zouden worden ontworpen, komen dan 'onder' de Air te staan. Mogelijk dat dit de verkoop van die laptops ondermijnt, maar Apple heeft dit soort strategieën al eerder gehanteerd. Bovendien kan de nieuwe laptoplijn beperkt worden tot alleen kopers in de onderwijsmarkt. Ook dat heeft Apple in het verleden al eens gedaan (met bijvoorbeeld de eMac-variant van de iMac). Onderwijs geldt als een belangrijke techmarkt met oog op toekomstige kopers van apparatuur en platformen.

Online laait nu speculatie op hoe Apple zijn relatief dure MacBooks dan goedkoper kan maken. Digitimes meldt op basis van zijn bronnen dat Apple niet voor een plastic behuizing gaat, zoals veel pc-makers doen voor hun laptops met Windows maar ook met Chrome OS. Naast de kosten van het chassis zou Apple ook kunnen besparen op de interne componenten.

Krachtig genoeg

Sinds het bedrijf onder leiding van CEO Tim Cook is overgestapt van Intel-processors naar zelfontworpen ARM-chips kan het op dat gebied meer zelf bepalen. Bovendien blijken die zogeheten Apple Silicon-processors dermate krachtig dat professionele gebruikers genoeg kunnen hebben aan wat in wezen middenmootsystemen zijn. Gewone gebruikers - inclusief leerlingen en studenten - zouden dus wellicht toekunnen met een lichtere chip of zelfs een inmiddels oudere processorgeneratie van Apple.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in