Overslaan en naar de inhoud gaan

Digitale dementie

Toen in Zweden de eerste mobieltjes in het straatbeeld verschenen, kregen ze al gauw de bijnaam ‘yuppienalle’. ‘Nalle’ betekent teddybeer en het zag er inderdaad uit alsof jonge vlotte zakenlui niet meer zonder hun schattige teddybeertjes de deur uit durfden: strak tegen de slaap gedrukt. Dat beeld is inmiddels verdwenen met de komst van de smartphone. En daar hoort weer een nieuwe term bij: ‘smombies’.
iPad op school
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

‘Smombie’ – een samenstelling van smartphone en zombie – is jeugdwoord van het jaar geworden in Duitsland. Het duidt op mensen die hun hoofd orthogonaal op hun romp hebben staan en zo door het leven gaan terwijl ze zichzelf en hun omgeving in gevaar brengen doordat ze in een virtuele wereld zonder grenzen en beperkingen denken te vertoeven.

In Bodegraven wordt geëxperimenteerd met lichtlijnen in het asfalt die, net als stoplichten, op rood en groen gaan voor het oversteken. Blijkbaar ziet de jeugd geen kans meer om vooruit te kijken dus doet de gemeente dat voor ze middels deze stoeplichten.

Ik zou niet gek opkijken als dat gaat leiden tot vasculaire dementie: de bloedtoevoer naar de hersenen kan zomaar afgeknepen worden door de permanente hoek van 90 graden tussen nek en lijf door de neerkijkerij van de smombies. Over dementie gesproken, in Zuid-Korea is de term ‘digitale dementie’ uitgevonden. Artsen gebruiken de term om de sterk in opkomst zijnde jonge patiënten aan te duiden die een sterke verslechtering van cognitieve vaardigheden vertonen. Manfred Spitzer, expert op dit gebied, schreef er een boek over, met alarmerende inhoud. Hij verzet zich hevig tegen de iPadscholen, zoals gepropageerd door Maurice de Hond, maar de politiek doet niets (zelf te veel Netflix gekeken blijkbaar). ‘Merkeln’ noemt de Duitse jeugd dat: de grootst mogelijke passiviteit vertonen.

Sterke verslechtering digitale vaardigheden

Professor Spitzer stelt dat door de eenzijdige bewegingen van bijvoorbeeld swipen, waar alles mee kan, kinderen minder verbindingen in de hersenen leggen. Dementie gaat over het verminderen van deze verbindingen. Als je er veel minder aanmaakt, wordt je eerder dement.

Een onthutsend beeld wordt geschetst op YouTube, waar de touchscreengeneratie een echt tijdschrift onder ogen krijgt. Ze proberen niet de pagina om te slaan maar naar de volgende pagina te swipen. Koddig om te zien, totdat een van de peuters de vinger op haar beentje drukt om te zien of de vinger het nog wel doet: A Magazine Is an iPad That Does Not Work.

Kinderen verleren zo in rap tempo allerlei ingewikkelde bewegingen en dat lijkt geen goed idee. Technologie verbieden lijkt dat echter ook niet. Dus laten we hopen dat er snel Enhanced Reality-brillen voor de kleintjes komen, compleet met een 3D-magic wand, zodat de kids weer vooruitkijken en met ingewikkelde bewegingen hun socialmediadieet genieten zonder de nadelen van smombies en vroegtijdige dementie.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in