Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple bevestigt uitgelekte iPhone-modellen

Apple heeft vanavond in zijn haast-jaarlijkse iPhone-aankondigingsronde de eerder vandaag uitgelekte details over nieuwe modellen bevestigt. Het bedrijf had vanmiddag door een eigen fout de namen XS, XS Max en XR prijsgegeven, wat weer strookte met eerder uitgelekte informatie over verschillende varianten van topmodel iPhone X.
iPhones sept 2018
© Apple
Apple

De reeds verwachte nieuwe iPhone-modellen omvatten naast de meerdere opvolgers voor topmodel iPhone X ook een nieuw, relatief goedkoper model. Laatstgenoemde is de iPhone XR die een vanaf-prijs van 749 dollar heeft.

Kleiner en toch groter

Voor die prijs krijgt de koper een opslagcapaciteit van 64 GB, wat de nieuwe instap is voor iPhones. Daar boven biedt Apple 128 en 256 GB voor de 6,1 inch XR, die net als voorganger iPhone X de reuringmakende inkeping bovenin het rand-tot-rand scherm heeft.

Hetzelfde geldt voor de 'ware' X-opvolgers: de XS en de XS Max. Eerstgenoemde is door CEO Tim Cook in zijn live gestreamde presentatie woensdagavond (12 september) aangeprezen als "de meest geavanceerde telefoon die we ooit hebben geschapen". Het 5,8 inch OLED-scherm heeft een hogere resolutie (2436 bij 1125 pixels) dan het LCD-scherm van de 6,1 inch XR (1792 bij 828 beeldpunten).

De letterlijk grotere broer XS Max haalt op zijn 6,5 inch OLED-scherm de hoogste beeldresolutie: van 2688 bij 1242 pixels. De iPhone XS lijkt op papier kleiner dan de iPhone 8 Plus, maar het scherm is even groot doordat het nauwelijks randen heeft. Verder is de XS Max net zo groot als de Plus-uitvoering van de voorgaande 8-generatie (Apple heeft het getal 9 overgeslagen), maar heeft een groter scherm.

Innovatie kent z'n prijs

Apple heeft diverse technische en cosmetische verbeteringen uiteengezet. Daaronder roestvrij staal voor de behuizing van de XS en XS Max, verbeterde waterresistentie die ook is getest op vloeistoffen als fruitsap, thee en bier. Verder halen de dubbele camera's 12 megapixel, heeft Apple zijn marketingterm Retina voor high-res schermen ge-upgrade naar Liquid Retina, en is de kleurweergave True Tone verbeterd.

Deze en meer innovatie doorbreekt nog een andere grens: die van prijs. Waar de iPhone X de duizend dollar passeerde, gaat de XS Max tot net geen 1500 dollar. Voor 1449 dollar krijgt de koper dan wel 512 GB opslagruimte. Goedkopere versies hebben 256 en 64 GB. Dezelfde capaciteiten zijn beschikbaar voor de XS, die op 1099 dollar begint.

Richting 1700 euro

De XS en XS Max zijn vanaf overmorgen alvast te bestellen, ook voor Nederlandse consumenten. De europrijzen beginnen bij respectievelijk 1159 en 1259 euro voor deze twee modellen. De bovengrens ligt op respectievelijk 1559 en 1659 euro. (Dollarprijzen zijn exclusief BTW, die in de VS per staat kan verschillen.) Apple start de uitlevering van de XS en XS Max op 21 september. De goedkopere XR komt in zes kleuropties en is vanaf 19 oktober vooruit te bestellen, vanaf 859 euro (en tot 1029 euro). Uitlevering begint op 26 oktober.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in