Overslaan en naar de inhoud gaan

ICTU en Logius vergeven 150 miljoen aan opdrachten

De overeenkomsten gelden als follow-up van 53 contracten uit 2007, toen ICTU en Logius samen een aanbesteding hielden. ICTU, ICT-uitvoeringsorganisatie van de overheid, kiest nu wel voor een andere aanpak van de externe inhuur. Naast de aanbesteding, waarvan het dinsdag de uitslag desgevraagd meldde, wil het ‘Dynamische Aankoopsystemen’ openen op het e-aanbestedingsplatform van CTM Solution.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Gekwalificeerde dienstverleners, waaronder zzp’ers, kunnen zich daar inschrijven voor opdrachten die ICTU er publiceert. Er komen vier DAS’en: voor (door)ontwikkeling en beheer, dienstontwikkeling en innovatie, onderzoek, en organisatieadvies en -ontwikkeling.

Met de aanbesteding mikte ICTU op andersoortig tijdelijk personeel, in vier categorieën. Bij ‘vraag naar ondersteuning’ gaat het volgens de aanbestedingsdocumentatie om ‘informatiemanagement, projectmanagement, gegevensmanagement, functioneel beheer en informatieanalyse voor een organisatie-eenheid of bedrijfsproces’. Het selecteerde er vijf bedrijven voor (zie tabel). Vier contracten betreffen ‘Afstemming tussen vraag en aanbod’. Dat behelst ‘het informatiebeleid, de informatie-, applicatie en technische architectuur en het informatiemanagement voor de gehele organisatie’. Dan ‘Aanbod van ondersteuning’ (zes contracten), wat inhoudt: ‘relatiemanagement, contractmanagement, onderhoud, vernieuwing en beheer van applicaties, ICT infrastructuur management, de gebruikersondersteuning (service support), dienstverlening (Service delivery) en opbouw en beheer van de documentaire informatievoorziening voor de gehele organisatie’. Ten slotte moet één aanbieder als ‘Intermediair/Contracthandler’ voorzien in tijdelijk personeel als een uitvraag in genoemde drie percelen niets oplevert. De zestien opdrachten gingen naar acht aanbieders.

Tabel-ICTU-aanbesteding

Logius gunt 49 contracten

Logius, gemeenschappelijke beheerorganisatie voor generieke infrastructurele voorzieningen van de overheid, heeft 49 contracten, verdeeld over acht terreinen, gesloten met 26 leveranciers (vier daarvan scoorden ook bij ICTU). Tien overeenkomsten betreffen organisatieadvies en -ontwikkeling, waarbij Logius zowel de eigen organisatie op het oog heeft, die het wil professionaliseren, als organisatorische kanten van de dienstverlening aan klanten. Ook tien bedrijven werden gecontracteerd voor (concept)dienstontwik­keling en innovatie. Daarmee mikt Logius volgens de aanbestedingsdocumentatie op ‘alle vormen van vernieuwing en innovatie van aan ICT gerelateerde dienstverlening (en producten)’, waartoe het leveranciers inschakelt voor ‘het bedenken, ontwikkelen en productierijp maken van nieuwe of vernieuw(en)de (generieke ICT) diensten, producten en processen’. Voor ICT-beheer en doorontwikkeling zijn er negen contractanten. Opdrachten in dit domein moeten ertoe leiden dat ‘de dienstverlening ten behoeve van de klanten van Logius veilig, betrouwbaar, efficiënt en effectief wordt geleverd’.

Overige percelen betreffen onderzoek (markt, haalbaarheid, klanttevredenheid, vijf contracten), audit (vijf), IT-benchmark (vier), verwerving van producten en diensten (vier) en marketing en communicatie (vijf contracten mogelijk, twee inschrijvingen, beide gegund). Verdonck, Klooster en Associates, dat op zeven percelen inschreef en overal slaagde, deed het ’t best.

Woordvoerder Mirjam de Bruin stelt dat Logius een andere verhouding met de markt wil. “Meer markt, meer afstand. Dat wil zeggen: Logius legt zich meer toe op de ‘wat’-vraag en bemoeit zich niet of minder met het ‘hoe’. De markt richt zich op de ‘hoe’-vraag.”

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in