Overslaan en naar de inhoud gaan

AI is slechts zo goed als wij zijn

Experts wereldwijd zijn het erover eens: AI zal het leven van mensen veranderen en beïnvloeden op een manier die zelden eerder werd ervaren. De impact ervan zal groter zijn dan de gevolgen van de verspreiding van het internet. De momenteel beschikbare toepassingen zijn nog niet eens het topje van de ijsberg van het nog steeds sluimerende AI-potentieel. Dit leidt tot een enorme verantwoordelijkheid voor ons. Een verantwoordelijkheid die we onder ogen moeten en willen zien.

Daarom is het slim het ethische en humane gebruik van technologie te definiëren als een strategisch bedrijfsdoel en het nastreven hiervan concreet te maken door bijvoorbeeld een Chief Ethical and Humane Use Officer aan te stellen. Ten grondslag aan deze functie ligt voor mij engagement, dat zich op drie gebieden richt:

  • Oriëntatie op publiek welzijn: AI moet gericht zijn op wereldwijde waarden en rechten, zoals universele mensenrechten, en op respect voor diversiteit, gelijkheid en het bevorderen van rechtvaardigheid.
  • Verantwoordelijkheid: de ontwikkeling en het gebruik van AI moet voldoen aan wettelijke eisen en de hoogste veiligheidsnormen.
  • Transparantie: op AI gebaseerde systemen moeten transparant en begrijpelijk zijn. Vanaf het begin af aan moet AI schadelijke resultaten voorkomen.

AI is niet neutraal

We hebben nu een keerpunt bereikt - Technologie is niet goed of slecht - het is wat wij ervan maken. Daarom kan AI niet neutraal zijn en is het belangrijk om te weten hoe AI werkt. Een algoritme is niet "slecht" of "goed”; het is zelf aanvankelijk neutraal - en werkt en leert met de gegevens die hem ter beschikking worden gesteld. Deze gegevens kunnen vervolgens wel goed of slecht zijn.

Vooroordelen behoren dus tot de grootste probleemgebieden van AI. Een algoritme dat vertrouwt op gegevens die vooropgezette meningen of vooroordelen vertegenwoordigen, zullen steeds opnieuw worden toegepast en zo versterkt worden. En we weten: het meeste van wat slecht gaat in de wereld heeft zijn oorsprong in vooroordelen. Vooroordelen zijn de voedingsbodem voor onrecht en discriminatie.

Het is aan ons om AI te ontwerpen voor alle mensen. We kunnen discriminerende gegevensreeksen elimineren die het bijvoorbeeld voor bepaalde groepen moeilijk maken om bankleningen te verkrijgen. We kunnen het algoritme zelfs zo programmeren dat het deze vooroordelen niet leert. Het is belangrijk om dit soort problemen te identificeren en op te lossen met behulp van AI-specialisten. Hantering van ethische normen zou een belangrijke leidraad moeten zijn. Het is een kwestie van houding, wil en consistente implementatie: want als we erkennen dat AI een spiegel van onszelf is, kunnen we ervoor zorgen dat het alleen onze beste kant laat zien.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in