Overslaan en naar de inhoud gaan

D66 wil 'glasbak' voor elektronica

Gerbrandy, in het Europees Parlement speciaal rapporteur voor Resource Efficiency, voert in Straatsburg een moeizame strijd voor scherpere wetgeving dan Brussel op dit moment voorstaat rond elektronisch afval. Het Europees Parlement stemt morgen, na een debat van vanmiddag, hoogstwaarschijnlijk in met het akkoord dat de Europese Commissie met de EU-lidstaten uitonderhandelde.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Gerbrandy noemt de nieuwe Europese wet die de recycling van afgedankte mobieltjes, koelkasten en gadgets beter moet regelen 'een totale teleurstelling'. In de nieuwe wet worden alleen winkels groter dan 400 vierkante meter verplicht elektronisch afval van consumenten terug te nemen. De richtlijn treedt pas over 7 jaar in werking.

Terugbrengen naar de winkel is echt niet te veel gevraagd

Gerbrandy neemt wat betreft elektronica een voorbeeld aan de manier waarop glas in Europa wordt ingezameld. Nu worden kleine ondernemingen naar zijn mening nog veel te ruimhartig vrijgesteld van het inzamelen van elektronisch afval: "De drempel om e-afval weg te brengen naar een afleverpunt in de buurt blijft op deze manier te hoog. Niet in elk dorp zit een Mediamarkt of BCC. Wat we met petflessen of glas kunnen - naar de supermarkt of glasbak - kunnen we toch ook wel met mobieltjes? (...) Op het hele continent zijn consumenten prima in staat flessen naar de glasbak te brengen. Veel elektronisch afval is niet veel groter dan een glazen fles en hoe vaak gooi je nou elektronica weg? Terugbrengen naar de winkel is echt niet te veel gevraagd."

Elektronisch afval een van de snelst groeiende afvalstromen

Naar schatting groeit de hoeveelheid e-afval drie keer sneller dan de hoeveelheid stedelijke vuil en het zit boordevol kostbare materialen die we van buiten de EU invoeren. "Daarom is het zo belangrijk dat we er goede afspraken over maken", stelt Gerbrandy. Het probleem van grondstoffenschaarste wordt volgens hem inmiddels breed onderkend. "Maar als er concrete maatregelen moeten komen, haken lidstaten af."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in