Overslaan en naar de inhoud gaan

Zit gegenereerde code al in openbare repository? GitHub Copilot gaat het je vertellen

GitHub Copilot kan softwareontwikkelaars enorm helpen door stukken code te genereren. Het kan echter ook voorkomen dat de gegenereerde code erg vergelijkbaar is met wat er al in een andere openbare repository te vinden is. Sinds 2022 laat GitHub gebruikers dergelijke code blokkeren, maar soms willen developers ook zien wat de code precies is. Daarom gaat GitHub ze voortaan de optie bieden om alleen een waarschuwing te geven.
AI-hulp voor coding
© Microsoft
Microsoft

Als Copilot code genereert die (vrijwel) hetzelfde is als code in andere publieke repository's, kan dat problemen opleveren. Dergelijke repo's kunnen onder licenties met strenge regels vallen, wat betekent dat ze niet zomaar gebruikt mogen worden. En dat geldt dan ook voor de code die erin zit.

Daarom publiceerde GitHub een blokkeertool, om te voorkomen dat dergelijke code in een eigen repo terechtkomt. Microsoft, GitHub en de meeste enterprise-klanten gebruiken die functie ook, zegt GitHub-CEO Thomas Dohmke tegenover TechCrunch. Maar het laat weinig keuze over aan de developers zelf. Dat terwijl het best zo kan zijn dat een ontwikkelaar toevallig exact hetzelfde aan het maken is als wat al beschikbaar is in een open source repository. In plaats van het wiel opnieuw uitvinden, zou een developer er ook voor kunnen kiezen om een pull request in te dienen bij het andere project en de code toe te schrijven aan een opensource-licentie, legt de CEO uit.

De nieuwe functionaliteit genaamd code referencing moet daar wel meer vrijheid in gaan geven. Staat de functie aan, dan krijgen ontwikkelaars in de zijbalk te zien dat bepaalde gegenereerde overeenkomt met die in een andere repository. Developers kunnen daarna zelf bepalen wat ze daarmee willen doen. Ze kunnen de code afwijzen, het toch gebruiken - mits de andere library die optie biedt - of de code laten herschrijven door Copilot, zodat het niet meer hetzelfde is als die in het andere project. 

Feedback gevraagd

Vooralsnog is de nieuwe functie alleen beschikbaar als private bèta. Daarnaast is het alleen mogelijk om duplicate code te zien als die onder specifieke licenties valt. Het team wil echter veel feedback verzamelen om te bepalen of gebruikers deze functie echt willen hebben. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in