Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitgelopen ICT-vernieuwing NVWA per direct stopgezet

De ontwikkeling en implementatie van het nieuwe ICT-systeem INSPECT bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is per direct stopgezet door minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Zij volgt daarmee het advies van het Bureau ICT-toetsing (BIT), dat uit onderzoek concludeert dat INSPECT zijn doelen niet gaat halen, dat het veel meer geld gaat kosten en dat ook de deadline niet wordt gehaald.
Carola Schouten
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

Het BIT-onderzoek in opdracht van het ministerie van LNV komt tot harde conclusies. De overschrijding van het budget pakt tientallen miljoenen hoger uit dan de begrote 95 miljoen euro, waarvan nog 30 miljoen resteert. Die 95 miljoen euro was zelf al een forse overschrijding: vanaf de initieel begrote 36 miljoen euro. Bij die vorig jaar bekend geworden kostenverhoging is ook aan het licht gekomen dat het ontwikkelwerk uitloopt: met maar liefst 22 maanden.

Eind 2017, 2019, 2021, en later

De oplevering van het ICT-project bij de NVWA schoof daarmee op naar eind 2021, wat al een verschuiving was vanaf eind 2019. Oorspronkelijk, bij het budget van 36 miljoen euro, was de eindstreep nog gesteld op eind 2017. Nu, in april 2019, blijkt dat INSPECT nog enkele tientallen miljoenen duurder uitpakt én dat het langer gaat duren dan eind 2021 om de ICT-vernieuwing bij NVWA af te ronden. Minister Schouten trekt nu per direct de stekker uit dit grote geval van overheidsautomatisering. Dit schrijft ze in een Kamerbrief.

De Rijksoverheid meldt in het nieuwsbericht over de directe stopzetting van INSPECT dat het "onderdeel is van het programma NVWA 2020, waarin de NVWA toewerkt naar verbeteringen en innovatie in haar werkwijze binnen verschillende onderdelen van de organisatie". Het beoogde systeem moest toezichthouders ondersteunen in het uitvoeren van hun werkzaamheden en daarbij "risicogericht toezicht beter mogelijk maken".

Van groot naar incrementeel

In plaats van de grote, uitlopende projectaanpak kiest de bewindsvrouw nu voor een incrementele oplevering, die beter beheersbaar zou moeten zijn. "Het is belangrijk dat toezichthouders ook in de toekomst hun werk goed kunnen uitvoeren. INSPECT had als doel om een effectieve, efficiënte en gelijkmatige manier van werk onder toezichthouders en keurders te realiseren. Samen met de NVWA ga ik vaststellen hoe we met beheersbare, kleine stappen verbeteringen in de bestaande systemen kunnen aanbrengen en deze doelen alsnog kunnen bereiken."

Ondanks het stopzetten van INSPECT gaat het toezichthouden en keuren door de NVWA wel gewoon door, aldus de Rijksoverheid. Minister Schouten gaat in de komende periode samen met de voedsel- en warenautoriteit bekijken op welke manier de gestelde doelen uit NVWA 2020 alsnog gehaald kunnen worden. De twee partijen gaan ook vaststellen hoe de investeringen van enkele tientallen miljoenen die de afgelopen jaren zijn gedaan zo goed mogelijk kunnen worden benut. Daarbij wordt ook gekeken hoe de bestaande ICT-systemen toekomstbestendig zijn te maken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in