Overslaan en naar de inhoud gaan

Totaal-IT

Het is mij al een paar keer overkomen. Er is een team ontwikkelaars dat roept dat ze een architect nodig hebben. Zodra ze die architect toegevoegd krijgen aan hun team, blijkt dat ze allemaal allang een mening hebben over hoe de architectuur van het te bouwen systeem zou moeten zijn – de architect voelt zich nogal tegengewerkt.
© Pixabay
Pixabay

Of een team dat vindt dat er hoognodig een UI-specialist geregeld moet worden, omdat er geen goede visie op de UI is. Zodra er dan een UI-specialist gevonden is, verdedigen de overige teamleden met hand en tand hun UI-keuzes waardoor de UI-man zijn eigen plannen maar niet van de grond krijgt.

Je zou dat frustrerend, raar of vervelend kunnen noemen, maar wat mij betreft is het een goede zaak – misschien wel noodzakelijk. We moeten er alleen mee leren omgaan. Een programmeur die geen mening over architectuur, security, infrastructuur, UI of over testen heeft, vertrouw ik niet. Eigenlijk verwacht ik van alle spelers in een team dat ze elkaars vakgebied kennen, er dus een mening over hebben en de belangrijkste ontwikkelingen kennen. Ook dan heb je nog steeds specialisten nodig.

Iedereen moet elkaars rol kunnen overnemen

Noem het Totaal-IT. Een aanpak waarbij iedereen elkaars rol over kan nemen – zoals dat ook gebeurt bij Totaalvoetbal. Dat zorgt er bij voetbal voor dat spelers op kunnen schuiven, dat het spel proactiever wordt en dat er meer zwakheden van de tegenstander benut kunnen worden. Bij IT is dat natuurlijk anders. Het gaat mij er niet zozeer om dat de architect tijdens zijn vakantie waargenomen kan worden door een ander teamlid. Die paar weken afwezigheid boeien niet. Het is vooral van belang dat we elkaars taal begrijpen, dat we kunnen anticiperen op elkaars meningen, ideeën, irritaties en kansen. Dat we elkaar kunnen versterken en inspireren, dat we een echt team zijn.

Dat is iets waar we aan moeten werken, energie in moet stoppen. Dat kan allereerst door naar elkaar te luisteren. Ik heb liever een architect die alle architecturale ideeën van de rest van het team oogst, bundelt en uitwerkt tot de totale teamarchitectuur, dan een architect die in zijn eentje een geniale architectuur uitwerkt waar het team helemaal geen betrokkenheid bij voelt. Ik heb liever een tester die goed luistert naar de rest van het team wanneer zij vertellen waar zij risico’s zien en hoe zij het systeem getest willen hebben dan dat een tester in splendid isolation testcases opstelt waar niemand op zit te wachten.

Van een testspecialist verwacht ik wél dat hij of zij boven de materie staat en met die ene test op de proppen komt waar niemand aan gedacht had. Van de architectuurspecialist verwacht ik dat hij architecturale kansen en valkuilen ziet die anderen niet herkenden. Maar het belangrijkste blijft dat we naar elkaar luisteren en eerst gebruiken wat er al aan kennis in het team aanwezig is.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in