Overslaan en naar de inhoud gaan

Soulmates

We hoopten dat we samen op konden trekken en onze visie en aanpak zo nog beter konden verkopen aan the powers that be. Bleek dat even tegen te vallen.
Discussie
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Dat we soulmates zijn, daar blijven we allemaal van overtuigd. Ik ook. Alles wat ik als agile-fanboy lees over Lean past naadloos in hoe ik de wereld zie en Lean software develop­ment wordt zelfs door vrijwel iedereen als een volwaardige agile methode gezien. Ik ga er ook van uit dat agile methoden voor de Lean-mensen ook volledig herkenbaar zijn. Toch bleven we elkaar maar uitleggen waarom onze eigen aanpak zo belangrijk is. Dat leidde tot irritaties – en ook verwondering. We hebben toch dezelfde visie, hetzelfde wereldbeeld?

Wat steeds meer duidelijk werd, was dat het vooral de verschillende visies op IT waren die ons uit elkaar dreven. De Lean-mensen vonden dat zij ­(samen met de gebruikers) verbeteringen in processen aan moesten wijzen en dat wij-van-de-IT de bijbehorende systemen dan prima op een agile manier konden aanpassen. “Dat kunnen jullie dan fijn in sprints doen.”

Wij-van-de-agile vinden dat maar raar. Wij zijn gewend dat wij samen met de gebruikers continu op zoek gaan naar het belangrijkste werk dat wij voor ze kunnen doen. We doen dat werk in kleine stapjes en kijken telkens wat het resultaat is. Wanneer we domweg moeten bouwen wat ons opgedragen wordt, dan wringt dat met onze kleine, stapsgewijze verbeteringen en het continu leren. Wanneer we in beton gegoten opdrachten krijgen, dan is het opknippen in sprintjes een slap aftreksel van echt agile werken.

Als wij agile’ers al moeite hebben om onze visie duidelijk te maken aan onze Lean-soulmates, begrijpen al die andere mensen ons dan wel? Of horen ze ons verhaal aan en vinden ze het allang best zolang we niet doen wat we de afgelopen decennia gedaan hebben – omdat dat in ieder geval niet werkte? Het is niet zo dat wij-van-de-agile beweren dat alleen de IT te complex is geworden om in één keer, met een big-design-upfront te ontwerpen en bouwen. Wij beweren vooral dat onze organisaties te complex zijn om in één keer, met een big-design-upfront te ontwerpen en bouwen – en IT is daar een onlosmakelijk deel van. Het is jammer dat we het agile software development noemen. Alsof agile een IT-feestje is! Belachelijk idee!

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in