Overslaan en naar de inhoud gaan

Software-optie leidde tot dodelijk Uber-ongeluk

De software zag de overstekende fietser als een 'vals positief' object waarvoor het niet nodig was te stoppen.
Uber crash
© NTSB
NTSB

Nieuwsdienst The Information heeft het verhaal van bronnen bij de National Transportation Security Board (NTSB), meldt Ars Technica. Het ongeluk gebeurde in Tempe in de staat Arizona op 18 maart.

Volgens de redacteur van The Information hebben de sensoren geregistreerd dat het slachtoffer de straat overstak met haar fiets. Ze werd het slachtoffer van de instellingen die de software-ontwikkelaars hebben gekozen. De sensoren registreren permanent allerlei objecten rondom de auto. De 'slimme' software maakt keuzes welke objecten daadwerkelijk een gevaar opleveren zodat de auto daarop moet reageren. Zijn de instellingen te voorzichtig, gaat de auto voortdurend in de remmen of maakt uitwijkmanoeuvres. Dat is oncomfortable voor de passagiers en kan op zichzelf weer gevaarlijke verkeerssituaties opleveren. Zijn de instellingen minder kritisch, neemt het gevaar op een directe aanrijding toe. De voetganger in Tempe lijkt het slachtoffer te zijn geworden van de laatstgenoemde keuze.

Bij de ontwikkeling van zelfsturende autotechnologie is alle aandacht gericht op het ontwikkelen van sensoren die zo'n duidelijk mogelijk beeld geven van de geregistreerde objecten zodat de software betere beslissingen kan maken over wat 'vals positieven' of niet. Uber wilde tegenover Ars Technica niet reageren op het bericht in The Information. Het bedrijf beroept zich op de vertrouwelijkheid van het lopende onderzoek bij de NTSB. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in