Overslaan en naar de inhoud gaan

"Software-ontwikkeling kan niet meer zonder AI"

Uit een enquête van GitLab blijkt dat developers vrezen zonder de inzet van AI achterop te raken bij collega's. Bijna een kwart van de organisaties gebruikt nu al AI-gebaseerde tools in het ontwikkelingsproces en meer dan twee derde denkt dit binnenkort te gaan doen.

ontwikkelaar
Shutterstock

Maar liefst 83% van de deelnemers aan de enquête ziet de inzet van AI bij hun werk als een essentiële toevoeging aan hun werk, concludeert GitLab in het rapport dat werd opgepikt door The Register. Het maakte daarbij niet uit in welk vakgebied de betreffende respondent werkzaam was, dus bijvoorbeeld in development, in operations of in security. Ook was dat percentage gelijk als respondenten werden ingedeeld op senioriteit of ervaringsniveau.

AI vooral handig buiten het code schrijven om

De organisaties die al gebruik maken van op machine learning gebaseerde tools, zeggen dat de invoering doorgaans (90%) succesvol is verlopen. De tools worden vooral ingezet voor het schrijven van documentatie (41%), het genereren van geautomatiseerde tests (41%)en het schrijven van een samenvatting bij codewijziging (39%). 

Voor het daadwerkelijk suggereren van codefragmenten gebruikt 36% van de respondenten AI-tools. De respondenten zijn overigens niet onverdeeld enthousiast over de inzet van machine learning. Een derde zegt erg of zelfs extreem bezorgd te zijn. Van hen vreest 48% dat de code die met behulp van AI wordt gegenereerd niet beschermd wordt door auteursrecht. En 39% maakt zich zorgen over de introductie van kwetsbaarheden door dit type codegeneratie. 

Rol van teamleden verandert

In lijn met die vrees is de inschatting van 40% van de beveiligingsexperts dat het gebruik van AI bij softwareontwikkeling hen meer werk gaat opleveren. Over alle respondenten gemeten blijkt 57% te verwachten dat AI binnen vijf jaar hun rol gaat overnemen. 

De schrijvers van het rapport concluderen dat de rol van de ervaren teamleden in toenemende mate gaat bestaan uit het controleren van code, met name of deze vrij is van fouten, kwetsbaarheden en copyrightproblemen. 

Aan de enquête deden duizend respondenten mee waarvan 38% uit de VS en 37% uit India. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in