Overslaan en naar de inhoud gaan

SIDN wil kwaliteit internet verhogen

SIDN kondigt aan op basis van een evaluatie verder te gaan met het SIDN Fonds, een investeringsfonds voor projecten die bijdragen aan een sterker internet voor onze maatschappij.
SIDN

Het SIDN Fonds bestaat sinds 2015 en heeft in die tijd 143 projecten een financiële steun in de rug gegeven. Twee keer per jaar zet SIDN een 'call for proposals' uit, die sinds vorig jaar steeds gekoppeld zijn aan een thema.

The Things Network

Een voorbeeld van een project in de 'Tech for good'-categorie is The Things Network (TTN). Het doel is te voorkomen dat het Internet of Things gekaapt wordt door een paar grote partijen. TTN werpt zich op als een open source, decentraal,  gecrowdsourced en gratis te  gebruiken IoT netwerk dat wereldwijd opereert. Inmiddels zijn 2500 gateways  aangesloten op de software. TTN heeft inmiddels ruim 35.000 accounts van Internet of Things developers (leden) in meer dan  90 landen. Daarnaast zijn er  wereldwijd 500 lokale  communities gerealiseerd,  waarvan 36 in Nederland.

De looptijd van projecten is over het algemeen circa één (Pioniers) à twee jaar (Potentials). Het aantal projecten dat een investering kreeg uit het fonds is nagenoeg gelijk verdeeld over deze twee categorieën. De potentials kregen echter een beduidend groter stuk van de taart, bijna 4,34 miljoen euro, terwijl naar de pionier-categorie iets minder dan 7 ton ging.

Het SIDN fonds heeft drie doelstellingen

  • Versterking van het internet, projecten om internet veilig, open en vrij toegankelijk te maken
  • Empowerment van de gebruiker, het versterken van kennis en vaardigheden van internetgebruikers
  • Tech for Good, projecten die internet gebruiken voor baanbrekende oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken

 

Patroonherkenning DDoS en botnets

Een voorbeeld uit de categorie 'Versterking van het  internet' is het project de Nationale anti-DDoS Wasstraat (NaWas). De Stichting NBIPhier op voort door mogelijke  patronen in DDoS aanvallen en  correlaties tussen verschillende DDoS aanvallen en het type verkeer te onderzoeken. Doel is de achterliggende botnets en aanvalsstructuren te herkennen, identificeren en zodoende de effectiviteit van de NaWas, en daarmee de veiligheid van internet als geheel te versterken.

Het fonds wordt voornamelijk gevoed uit de opbrengsten van de domeinnaamregistratie die SIDN voor het .nl-domein organiseert. Daarnaast heeft SIDN inmiddels meer producten en diensten die rond de registratietaak worden aangeboden, zegt woordvoerster Marnie van Duijnhoven. Het fonds verstrekt de middelen aan de projecten in de vorm van een gift. Daarnaast wordt regelmatig beoordeeld of het geld goed besteed wordt en het project zich binnen zijn doelstellingen ontwikkelt. Die begeleiding zou in de toekomst nog wel kunnen worden uitgebreid, is een van de conclusies die de stakeholders in de evaluatie trekken. Met een goede coaching zou het fonds zich daarmee kunnen onderscheiden en meer kunnen beteken in de doorgroei en langetermijn-impact van de ondersteunde projecten.

codeUur / FutureNL

Een voorbeeld in de categorie 'Empowerment van de gebruiker' is het project CodeUur (inmiddels Stichting FutureNL) met als doel zoveel mogelijk kinderen in Nederland kennis laten maken met programmeren. Inmiddels hebben ruim 100.000 kinderen les in programmeren gehad, 3.000 scholen ontvingen de Code Kidsweek en 11.368 kinderen deden mee aan het wereldrecord programmeren

De stakeholders waarschuwen echter wel dat de organisatie van het fonds daarvoor nu te klein is. Naast voorzitter Valerie Frissen zijn er nu twee medewerkers die alle projectaanvragen beoordelen en de begeleiding regelen. Uit de projecten die zij voorselecteren, worden uiteindelijk door een raad van advies - bestaande uit een twintigtal experts - de beste gekozen.

Toekomst

Mieke van Heeswijk, een van de beleidsmedewerkers van het SIDN Fonds zegt dat er naast de giften ook wordt gewerkt aan het instellen van een leningenstelsel. Die zouden vooral bedoeld zijn voor projecten in een gevorderd stadium. Dan moet er sprake zijn van een bewezen businessplan en uitzicht op winstgevendheid. Het leningenstelsel zou het continuüm in ondersteuning van pilots naar potentials naar volwassen projecten compleet maken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in