Overslaan en naar de inhoud gaan

Serverless computing voor velen nog magie

Meer dan de helft van de ondervraagden in een onderzoek van Digital Ocean geeft toe het concept van serverless computing nog niet helemaal te doorgronden. Het gebrek aan tooling speelt daarbij een belangrijke rol.
Datacenter work
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Serverless computing staat wel in het centrum van de aandacht. 81 procent van de ondervraagden geeft aan volgend jaar meer tijd te zullen besteden aan het verder uitzoeken of het concept voor hen iets is, blijkt uit het onderzoek. Digital Ocean polste er 4800 IT-professionals voor. Het aantal toepassingen van serverless computing is dan ook nog gering. Twee derde van de ondervraagden geeft aan geen serverless applicaties te hebben gedraaid het afgelopen jaar.

Alle grote cloudproviders hebben de mogelijkheden om serverless applicaties te gebruiken. Een van de redenen dat er toch nog maar wordt weinig gespeeld met het creëren van serverless applicaties, is het ontbreken van handig softwaregereedschap, blijkt uit het onderzoek.

De container voorbij

Serverless computing brengt het concept van containers nog een stap verder. Ontwikkelaars hoeven helemaal niet meer bezig te houden met de specificaties van de hardware. Ze beschrijven slechts een functie die zij nodig hebben - dat hoeft niet meer dan een enkele regel code te zijn - en de cloudaanbieder zorgt - geautomatiseerd - dat de onderliggende hardware de functie levert. Ontwikkelaars kunnen zich dus louter op functionaliteit van de software richten.

Volgens Techcrunch biedt serverless computing veel mogelijkheden voor startups en voor het ontstaan van een heel nieuw ecosysteem aan partijen die helpen het nieuwe platform te ontginnen. Het gaat niet alleen om de softwaregereedschappen, maar ook om beveiliging, API's libraries en monitoringtiools. De ontwikkelaars moeten immers wel kunnen checken of de gevraagde diensten wel worden geleverd door de onderliggende infrastructuur.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in