Overslaan en naar de inhoud gaan

Reddit houdt API gratis voor toegankelijkheidsapps

Na Twitter kondigde ook het populaire discussieplatform Reddit in april aan geld te gaan vragen voor zijn API. Vele gebruikers protesteerden, vooral omdat het voor veel apps onbetaalbaar wordt om de API te blijven gebruiken en hun apps draaiende te houden. Nu heeft het platform aangekondigd een uitzondering te maken voor een deel van die apps, namelijk specifiek non-profit apps die zich richten op toegankelijkheid.
Reddit
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Na de aankondiging van Reddit dat de prijzen voor de API gaan veranderen, is er flink wat commotie ontstaan op het platform. Christian Selig, de ontwikkelaar van Apollo, zei vorige maand bijvoorbeeld tegenover The Verge dat hij met de nieuwe prijzen zo'n 20 miljoen dollar per jaar kwijt is aan de API.

Ook makers van toegankelijkheidsapps hebben hun zorgen inmiddels gedeeld. Zij gebruiken de API bijvoorbeeld voor diensten die teksten op het scherm voorlezen voor blinden en slechtzienden. Moderators van de subreddit voor blinden benadrukken in een lang bericht op het platform dat zij dit soort apps nodig hebben om ervoor te zorgen dat de gemeenschap "een veilige, leuke en productieve plaats" blijft. De apps en diensten van Reddit zelf zouden namelijk niet voldoende toegankelijkheid bieden. 

Reddit-woordvoerder Tim Rathschmidt heeft nu aan The Verge laten weten dat dergelijke berichten gehoord zijn en besloten is actie te ondernemen. Het bedrijf heeft contact gehad met een "beperkte groep ontwikkelaars van niet-commerciële apps die aan toegankelijkheidsbehoeften tegemoet komen" en hen verteld dat zij uitgezonderd worden van de nieuwe prijzen. Zij hoeven dus niet te betalen voor de API. 

Subreddits op zwart

Toch blijft er veel kritiek op de plannen van Reddit. Zo'n 2.000 subreddits - waaronder een aantal met tientallen miljoenen abonnees - zijn van plan om vanaf 12 juni vijf dagen op zwart te gaan, uit protest tegen de nieuwe prijzen, weet Ars Technica. Volgens Selig vraagt het platform straks 12.000 dollar voor 50 miljoen verzoeken via de API. Bij andere platformen is dat bedrag veel lager. Zo zou Imgur slechts 166 dollar vragen voor hetzelfde aantal verzoeken. 

Woordvoerder Rathschmidt zegt tegenover Bloomberg juist dat Reddit miljoenen aan hosting uitgeeft en alleen een eerlijke compensatie wil voor toegang tot de API. "Reddit moet eerlijk betaald worden om het vele gebruik door derde partijen te ondersteunen. Onze prijzen zijn gebaseerd op gebruiksniveaus, die volgens onze metingen vergelijkbaar zijn met onze eigen kosten." Maar Selig stelt dat Apollo's gemiddelde gebruiker zo'n 344 verzoeken per dag doet en de gemiddelde gebruiker nu 2,50 dollar gaat kosten, wat "20 keer meer is dan een genereuze schatting van wat elke gebruiker Reddit aan inkomsten oplevert". 

Een e-mail van Reddit-CEO Steve Huffman aan werknemers, die in handen is van The Wall Street Journal, laat zien dat Reddit volgend jaar vooral zwarte cijfers wil gaan draaien, wat een argument zou zijn om de prijzen te verhogen. Een andere optie zijn het stopzetten van apps van derde partijen, zodat gebruikers naar de apps van Reddit zelf gaan, waar ze advertenties zien. Ook kan Reddit werknemers ontslaan, wat volgens The Wall Street Journal ook gebeurt. Volgens de Amerikaanse krant ontslaat het platform zo'n 5% van zijn werknemers, wat neerkomt op zo'n 90 mensen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in