Overslaan en naar de inhoud gaan

Overheid laks met groene IT

Bij 32 procent van de zakelijke dienstverleners is groene ICT een belangrijk onderdeel van het bedrijfsbeleid. Bij de overheid blijkt dat slechts bij 22 procent het geval te zijn. Het gemiddelde over alle sectoren heen bedraagt 24 procent.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Directeur Jacob Verschuur van Ernst & Youngs ICT Barometer zoekt een mogelijke verklaring voor het achterblijven van de overheid in de motieven voor het vergroenen van ICT. De belangrijkste overweging om de ICT te 'vergroenen', kostenbesparing (78 procent), zal voor de overheid waarschijnlijk evenzeer van belang zijn als voor bedrijven. Maar het tweede prominente motief, imago, zou volgens Verschuur wel eens anders kunnen liggen.

Verschuurs collega Roel Drost wijst er op dat de overheid daarmee wel zijn voorbeeldfunctie verzaakt: “Waar de overheid in bijvoorbeeld aanbestedingsprocedures tal van eisen stelt op het gebied van duurzaamheid, kan zij haar voorbeeldfunctie op dit terrein absoluut niet waarmaken. Duurzaamheid moet blijkbaar wijken voor andere prioriteiten op de overheidsagenda zoals kostenbesparingen, digitalisering en moeizaam verlopende ICT-projecten.”

Verantwoord ondernemen

De aandacht voor vergroening van de ICT-voorzieningen neemt overigens wel duidelijk toe. Terwijl vorig jaar (overall) 1 procent van de ondervraagden groene ICT 'essentieel' achtte, geldt dat nu voor 4 procent van de respondenten. Een kwart van de organisaties beoordeelt groene ICT als 'belangrijk', met name vanwege kostenbesparingen en vanuit de ambitie om verantwoord te ondernemen. Zo'n 23 procent (12 procent in 2010) van de bevraagde instellingen maakt er ook daadwerkelijk budget voor vrij. Ook hier loopt de overheid, met 19 procent, duidelijk achter.

Energiezuinige hardware

Als belangrijkste maatregelen om ICT duurzamer aan te pakken kwamen het uitzetten van apparatuur en efficiënt gebruik van printers naar voren. “Dat ligt voor de hand”, zegt Roel Drost, “bedrijven gaan in eerste instantie aan de slag met maatregelen die te maken hebben met het veranderen van gedrag. Het is echter goed om te zien dat ook initiatieven die investeringen vergen in opkomst zijn.

In vergelijking met een jaar geleden is het aantal organisaties dat budget vrijmaakt voor groene ICT-projecten zelfs verdubbeld tot 23 procent.” Acties die substantiële investeringen met zich meebrengen, zoals aanschaf van energiezuinige hardware, serveroptimalisatie of gebruik van groene (koel-)technologie, staan duidelijk lager op de ranglijst van overwogen maatregelen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in