Overslaan en naar de inhoud gaan

Oculus Rift crasht door certificaatfout

Gamers, designers en andere computergebruikers met een Oculus Rift zagen hun headset voor virtual reality ineens 'gebricked' zijn. Bij het starten gaf het apparaat een foutmelding. De oorzaak blijkt een verlopen certificaat te zijn.
VR-headset
© Oculus
Oculus

De software behorend bij de VR-hardware, die gekoppeld aan pc's werkt, gaf gebruikers gisteren een foutmelding. De Runtime Service van Oculus is niet bereikbaar, aldus de fout die alleen een wegklikoptie gaf. Vervolgens weigerde de VR-software en daarmee ook de -headset te werken. Dit probleem is wereldwijd opgetreden.

Geldigheidsduur

Headsetmaker Oculus (die sinds 2014 in handen is van Facebook) heeft vlot gereageerd met erkenning van het probleem en de mededeling dat het zaak onderzoekt. Ondertussen zijn getroffen gebruikers zelf op zoek gegaan naar mogelijke oorzaken en oplossingen. Daarbij is onder meer ontdekt dat het aanpassen van de datum op pc's kan helpen om de fout te vermijden. Deze workaround heeft het vermoeden doen opkomen dat het om een verlopen certificaat gaat, meldt onder meer PC Magazine.

Oculus heeft op zijn supportforum in een eerste update gelijk gemeld dat het inderdaad om een verlopen certificaat gaat. De geldigheid bleek van 21 mei 2015 tot 7 maart dit jaar te lopen. Dit certificaat dient ervoor om te verzekeren dat de Oculus-software echt van Oculus komt, legt het bedrijf uit in zijn forumpost.

Kip-en-ei probleem

Bijkomend probleem bij het oplossen van deze zelf veroorzaakte storing is dat verlopen securitycertificaat aanvankelijk ook verhinderde dat de software werd ge-update. Uiteindelijk is de zaak opgelost door gebruikers een patch te laten downloaden die de certificaatfout repareert. In de instructies hiervoor geeft Oculus ook het advies om eventueel antivirussoftware tijdelijk uit te schakelen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in