Overslaan en naar de inhoud gaan

Mozilla zet AI in voor bug-opsporing

Firefox-organisatie Mozilla heeft samen met game-ontwikkelaar Ubisoft een gereedschap ontwikkeld op basis van machine learning dat code inspecteert op fouten.
Nieuw en oud logo Mozilla

De controle vindt plaats op het moment dat ontwikkelaars hun code indienen voor toevoeging aan de codebase. Het gereedschap Clever-Commit dat Mozilla en Ubisoft ontwikkelden, vergelijkt de nieuwe code met code die al eerder door de software is aangemerkt als mogelijk foutgevoelig. Ontdekt Clever-Commit verdachte code, dan krijgt de betreffende ontwikkelaar een seintje.

Het gereedschap kan overweg met code geschreven in C++ Javascript en Rust. Mozilla verwacht dat Clever-Commit een belangrijke bijdrage gaat leveren aan het reduceren van softwarefouten in nieuwe Firefox-versies door bugs te weren voor ze in de broncode worden opgenomen.

Volgens Mozilla suggereert de Clever-Commit bij verdachte code zelfs de ontwikkelaar hoe het probleem zou kunnen worden opgelost.

Ubisoft werkt al langer aan gereedschap om bugs op te sporen, signaleert ArsTechnica. Vorig jaar presenteerde het bedrijf al Commit-Assistant. Dit gereedschap bleek 60 tot 70 procent van de bugs goed uit ingediende code te kunnen halen. Het gereedschap heeft dus ook een vals-positieve score van 30 procent, wat voor ontwikkelaars vaak een reden is om testgereedschap op een gegeven moment te negeren. Ubisoft zei echter dat de gebruikers toch positief zijn omdat het uiteindelijk tijd bespaart en het uiteindelijk goedkoper is de bugs in een vroeg stadium te ontdekken dan wanneer deze in productie is.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in