Overslaan en naar de inhoud gaan

Gebruik het nou eens!

Ik kan me voorstellen dat u denkt dat ik een parabel vertel. Of dat u me domweg gewoon niet gelooft. Dat zal me een worst wezen, want ik weet dat het waar is.
Bug in software
© Shutterstock
Shutterstock

We gaan meer dan dertig jaar terug in de tijd, toen ik net programmeur geworden was. Man, wat was dat machtig. De hele dag doen wat ik altijd al deed en er nog voor betaald krijgen ook. Vaak vond ik het jammer als het weekend zich aandiende en ik terug moest naar mijn thuiscomputertje.

Maar dit keer lag het toch iets anders. Ik had me de hele dag stukgebeten op een vervelende bug. Wat ik ook uitprobeerde, het lukte me maar niet om het ding te vinden. Even overwoog ik om een listing uit te draaien en die mee naar huis te nemen, maar op het laatste moment besloot ik om dat niet te doen. Ik kon mijn rust goed gebruiken.

Ik zag de broncode van het programma voor me, terwijl die regel voor regel werd uitgevoerd.

Die nacht droomde ik. Ik zag de broncode van het programma voor me, terwijl die regel voor regel werd uitgevoerd. En op een zeker moment stokte de uitvoering. Ik schrok wakker, keek even verbaasd om me heen en greep snel naar pen en papier. Zo snel als ik kon schreef ik op wat ik me herinnerde.

Ik kan u vertellen, een weekend heeft nooit meer zo lang geleken. Ik kon niet wachten tot het maandag was en ik eindelijk kon controleren of ik het bij het rechte eind had.

Wat kan ik zeggen. Het klopte precies. Niet alleen had ik zonder het te weten de broncode ter grootte van een kleine dichtbundel uit mijn hoofd geleerd, mijn brein was er ook nog eens in geslaagd om een hele computer te emuleren door de commando’s uit te voeren en bij te houden welke variabele welke waarde had.

Mijn brein was erin geslaagd om een hele computer te emuleren door de commando’s uit te voeren en bij te houden welke variabele welke waarde had

Het is me nooit meer overkomen, maar sindsdien heb ik een heilig ontzag voor de capaciteiten van die grijze massa daarboven.

Jammer dat zo weinig mensen die ook gebruiken. Geloven is blijkbaar gemakkelijker. Maar bedenk dat lemmingen zo tragisch aan hun eind komen juist omdat ze zoveel geloof hechten aan wat anderen denken.

Vertrouw liever op wat er tussen uw oren zit. Dat kan veel meer dan u denkt.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (nummer 12, 2018). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in