Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste GGD's starten met GGD Contact voor bron- en contactonderzoek

Vanaf half juli zullen de eerste 6 GGD’s gaan werken met GGD Contact. Volgens minister Hugo de Jonge volgt daarna stapsgewijs de rest van de GGD’en. GGD Contact is het alternatief van HPZone (Lite) dat de afgelopen maanden is geteisterd door problemen.
GGD GHOR
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De afgelopen twee maanden is GGD Contact uitvoerig door enkele GGD’en getest, schrijft De Jonge. “Hieruit is een aantal verbeterpunten gekomen die inmiddels zijn doorgevoerd. Op deze manier sluit de applicatie beter aan bij de directe werkpraktijk van onder meer de bron- en contactonderzoekers.” Als de GGD’en de applicatie in gebruik hebben genomen, wordt in de periode daarna “de applicatie stapsgewijs verder uitgebouwd tot het moment dat HPZone (Lite) voor de bestrijding van COVID-19 helemaal kan worden uitgezet.”

Niet geschikt

Begin april is door de Directeuren Publieke Gezondheid (DPG'en) van de GGD’s besloten dat GGD Contact de vervanger zou worden van HPZone (Lite). HPZone (Lite) heeft al sinds het begin van de pandemie problemen. Het systeem bleek niet geschikt om 4500 bron- en contactonderzoeken per dag te verwerken. RTL Nieuws onthulde eind januari dat persoonsgegevens uit de GGD-databases op grote schaal werden verhandeld. De persoonsgegevens kwamen uit HPZone (Lite) en CoronIT.

Daarop werd bekend dat HPZone (Lite) zou worden vervangen door een nieuw systeem. Hoewel pas in april duidelijk werd dat GGD Contact het nieuwe systeem zou worden, waren daarvoor al eerder signalen. Zo schreef de koepelorganisatie GGD GHOR daags na de ontdekking van het datalek dat er al maanden aan een nieuw systeem wordt gewerkt. “Alles is erop gericht om dit systeem GGD Contact – samen met het bijbehorende BCO-portaal – in maart operationeel te hebben voor de coronabestrijding. Dan kunnen we afscheid nemen van HPZone Lite bij de bestrijding van de coronapandemie", aldus de GGD GHOR eind januari.

Niet officieel

Toch was volgens een woordvoerder van GGD GHOR nog niet officieel besloten dat GGD Contact de vervanging van HPZone zou worden, ook al suggereert de tekst op hun site dat wel. Het nieuwe systeem leek destijds slechts "een van de goede opties te zijn", aldus de koepelorganisatie na vragen van AG Connect. Daarna is alsnog een verkenning gedaan door een onafhankelijke partij verricht naar overige beschikbare alternatieven. Daaruit bleek dat GGD Contact inderdaad de beste keuze was om HPZone (Lite) te vervangen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in