Overslaan en naar de inhoud gaan

De alles-of-nietsregel

We kennen allemaal de verhalen van de programmeur bij de bank die het restant van afrondingen overmaakt naar zijn eigen rekening. Zou het echt gebeurd zijn? Het laat in elk geval zien dat de programmeur een heleboel macht heeft. De programmeur kan die macht gebruiken om er zelf beter van te worden, maar meestal zitten programmeurs niet zo in elkaar. De meeste programmeurs gebruiken hun macht ten behoeve van de baas, opdrachtgever of gebruiker.
code, programmeren, programmeertaal

Programmeurs zijn vriendelijke en welwillende mensen.

Programmeurs kunnen met één regel code een bedrijf maken of breken. Voor de meeste regels gaat dat niet op, maar een op de zoveel regels code drukt net dát verschil uit tussen winst maken en verliezen. Het verschil tussen een veilig systeem en een systeem dat openstaat voor iedere kwaadwillende hacker. Het verschil tussen een systeem dat twintig jaar goed te beheren is en een systeem dat na twee maanden al uitgekotst wordt door de beheerders. Het verschil tussen een niet te integreren systeem en een systeem dat zich als een vis in het water tussen andere systemen mengt. Het verschil tussen bug en feature. Dit is de alles-of-nietsregel, de 'make or break'-code.

Die ene regel code is zelden te voorspellen. Wanneer die regel geschreven wordt, kijkt niet ineens de hele organisatie over je schouder mee. Die regel schrijf je gewoon, in je eentje (of misschien met z’n tweeën) tussen neus en lippen door, net als alle andere regels. Misschien weet je het zelf niet eens wanneer je weer zo’n alles-of-nietsregel schrijft.

Programmeurs kunnen met één regel code een bedrijf maken of breken.

Ook aan testers, hoe minutieus ze ook te werk gaan, ontgaan deze regels meestal. Testers kijken naar de functionele buitenkant van het systeem. De alles-of-nietsregels uiten zich vaak pas wanneer het systeem buiten de oorspronkelijke functionele eisen treedt, wanneer er net wat meer van het systeem wordt verlangd. De architect en ontwerper hebben maar een globaal idee waar de alles-of-nietsregels ongeveer moeten komen. Als zij verantwoordelijk moeten zijn voor de alles-of-nietsregels, dan zijn ze in feite al aan het programmeren, want het is ten slotte niet te voorspellen welke regels alles-of-nietsregels zullen zijn.

Managers hebben helemaal geen clou van alles-of-nietsregels. Ze proberen de boel te overbluffen door te doen alsof programmeurs alleen maar precies hoeven te doen wat ze gezegd wordt: de programmeur als lopendebandmedewerker. Al jaren zien we hoe dat nogal slecht werkt.

Programmeurs hebben meer macht dan ze denken. Het wordt tijd dat we ons daarvan bewust zijn.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in