Overslaan en naar de inhoud gaan

Bugs

Overal zitten bugs in. In chips, in operating systems, in compilers en alle andere toepassingsprogramma’s die we gebruiken. Dat weten we allemaal. Als we alles bij elkaar optellen is het verbazingwekkend dat u er in geslaagd bent deze column te lezen, want het zal u niet verwonderen, dat dit geschrift zijn oorsprong vindt in een tekstverwerker.
bugs
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Nu heeft mijn tekstverwerker een driedubbele beveiliging, zodat ik zelden een letter kwijtraak. Maar u wilt niet weten hoe vaak ik een multimegabyte afstudeerscriptie heb moeten redden door het toepassen van allerlei trucs.

Ik werk te lang in dit vak om een computer nog op zijn mooie, blauwe ogen te geloven. Nee, na al die ‘innovaties’ op het gebied van programmeertalen staan we er nog steeds beroerd voor. Hoe goed een softwareontwikkelaar is wordt uitgedrukt op de CMM-schaal. De eerste twee niveau’s kun je vergeten. Pas bij niveau drie begin je een beetje mee te tellen. Hoeveel ontwikkelaars dat niveau halen? Wereldwijd nog geen procent. Gaan we praten over niveau vijf, het walhalla van de softwareontwikkeling, dan hebben we het over pakweg twintig bedrijven. U leest het goed. Twintig.

En dan praten we nog steeds over één fout per tienduizend regels programmeercode. Uw favoriete softwareleverancier komt waarschijnlijk niet verder dan één fout per duizend regels, maar dat kan gemakkelijk nog een factor tien of meer hoger liggen. We kijken niet op een decimale plaats meer of minder.

Nu kun je natuurlijk zelf het heft ter hand nemen en je eigen spullen ontwikkelen. Maar ik kan u op een briefje geven, dat je dan wel wat tijd over moet hebben. Ik kan u uit eigen ervaring vertellen dat het ontwikkelen van een eigen compiler of een goed web development framework geen sinecure is.

Er is een eenvoudiger oplossing: gebruik open source componenten. De meeste van deze componenten hebben volgens het bedrijf Coverity, gespecialiseerd in het geautomatiseerd ontdekken van bugs, een extreem hoge kwaliteit. Slechts zes fouten per honderdduizend regels. En het spul is nog gratis ook. Tel uit je winst.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in