Overslaan en naar de inhoud gaan

Wie wordt de wethouder digitale transitie?

De verkiezingen voor de lokale democratie staan voor de deur. In veel gemeenten staan vooral praktische onderwerpen op de agenda, zoals bouwen, bereikbaarheid, duurzaamheid en afval.
Gemeentehuis Den Haag
© CC BY SA 3.0 - Wikipedia
CC BY SA 3.0 - Wikipedia

Bijzonder is dat geen enkele partij blijkbaar de digitale transitie in haar programma heeft opgenomen.

Uitzondering is de Piratenpartij, maar die doet alleen mee in Amsterdam en Utrecht. Zelfs een digital native partij als D66 blijkt, als het programma voor Den Haag erop wordt nagelezen, zich voornamelijk te beperken tot drie thema’s: privacy, cybersecurity en dienstverlening.

Blijkbaar hebben lokale politieke partijen nog onvoldoende beeld bij de veranderingen die de komende digitale golf teweegbrengt. Nieuwe technologie als big data, het Internet of Things, kunstmatige intelligentie en robotisering raken ook de gemeente en haar bestuur. Dat brengt belangrijke politieke vragen met zich mee, zoals:

  • Steden ontwikkelen zich steeds meer tot smart cities, waarbij private bedrijven een belangrijke rol spelen en als we niet oppassen straks grote hoeveelheden data over de stad verzamelen; van wie zijn die data en hoe profiteren burgers en het gemeentelijk beleid van deze data?
  • De digitale economie zorgt voor spanning met bestaande bedrijvigheid, denk niet alleen aan Uber en Thuisbezorgd, maar ook aan onlinewebshops.  De gemeente moet een visie hebben op deze ontwikkeling en beleid maken om bijvoorbeeld leegstand van winkels die het niet redden, tegen te gaan.
  • Nieuwe technologie kan bouwen, vervoer, zorg, onderwijs, veiligheid aanzienlijk goedkoper en beter maken. Durft de gemeente hiermee te experimenteren en welke financiering is zij bereid hiervoor te reserveren?
  • Hoe bereidt de gemeente haar eigen organisatie voor op de toekomst? Hoe wordt benodigde nieuwe kennis en capaciteit verworven, bijvoorbeeld op het gebied van data-analyse, en hoe gaat de gemeente om met medewerkers die niet mee kunnen in deze technologische vooruitgang?

Kortom, nieuwe technologie dringt door tot in de haarvaten van de samenleving. Voor de nieuwe colleges B&W is het van belang leiding te geven aan de veranderingen die hiervan het gevolg zijn op lokaal niveau. Wie wordt in uw gemeente de nieuwe wethouder digitale transitie?

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in