Overslaan en naar de inhoud gaan

Meta stopt bouw twee Deense datacenters

Meta heeft de bouw van twee nieuwe datacenters in Denemarken stopgezet. Ze zouden namelijk niet passen in de plannen om datacenters geschikt te maken voor AI-workloads.
Facebook-datacenter
© Meta
Meta

Meta heeft al twee grote datacenters in het Deense Odense en bouwt daar nog een derde datacenter dat in 2023 geopend wordt. Twee extra datacenters op dezelfde plek hadden eind 2025 in gebruik genomen moeten worden. De bouw daarvan is nu echter stopgezet.

Met deze nieuwbouw is een bedrag van 342 miljoen dollar gemoeid. Er was al een flinke start gemaakt met de bouw: onder meer kabels, een kantine en een parkeerplaats voor 1000 auto’s waren al geïnstalleerd.

Meta houdt het bij de drie datacenters in Odense. Volgens een woordvoerder is besloten af te zien van de twee extra datacenters om “een meer gestroomlijnde organisatie” te ontwikkelen. Ook zegt Meta dat het de ontwikkelplannen nog eens bekijkt om er zeker van te zijn dat er een “nieuwe generatie” datacenters wordt gebouwd die AI-workloads aankan.

11 locaties

Meta heroverweegt nu de bouw van nieuwe datacenters op maar liefst 11 locaties wereldwijd, meldt Datacenter Dynamics. De bouw van de meeste daarvan zal doorgaan maar het ontwerp wordt aangepast om AI-workloads te kunnen verwerken. Imiddels is duidelijk dat ook de bouw van een datacenter in Texas is stopgezet.

Het verwerken van AI-workloads vereist volgens Meta een ander soort datacenter dan het type dat de huidige online-diensten van de techreus ondersteunen. Eerder meldde het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp al dat dergelijke datacenters in elk geval watergekoeld zouden moeten zijn.

Van Flevopolder naar Denemarken?

Deze zomer werden de plannen voor een nieuw datacenter van Meta in Flevoland afgeblazen na veel politieke weerstand. Denemarken liet toen enthousiast weten dat Meta welkom was voor meer datacenters.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in