Overslaan en naar de inhoud gaan

Logistiek mist modern leiderschap

De uitdagingen voor het bedrijfsleven zijn reusachtig. Denk aan digitale transformatie, veranderende markt, globalisering, protectionisme en disruptieve businessmodellen. In dit tijdperk biedt de agile aanpak betere mogelijkheden om snel te reageren op alle veranderingen dan het trage, klassieke projectmanagement.
vrachtauto
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

In de logistiek heeft iedereen veel vertrouwen in de agile aanpak, maar desondanks komt die niet van de grond. Bedrijven in deze sector moeten meer lef tonen.

Uit onderzoek blijkt dat 84 procent van de bedrijven uit de logistiek in internationale handel ervan overtuigd is dat de agile aanpak concurrentievoordeel oplevert. Zelfs degenen die op dit moment geen agile aanpak hanteren, zijn merendeels die mening toegedaan. Ondanks deze veelbelovende cijfers maakt tot nu toe niet meer dan 36 procent van de bedrijven daadwerkelijk gebruik van een agile aanpak. Maar liefst 44 procent heeft echter nog geen plannen hiervoor.

Bedrijven weten simpelweg niet hoe ze het moeten aanpakken

De meest aangehaalde reden is dat kennis over agile en een standaardprojectmethode ontbreekt. Bedrijven weten simpelweg niet hoe ze zoiets moeten aanpakken. Dat zou echter geen probleem zijn geweest als was voldaan aan een andere voorwaarde: modern leiderschap. Veel managers zijn opgegroeid met de boodschap dat een project een vooraf geformuleerde, vastomlijnde uitkomst moet hebben. De bereidheid om risico’s te nemen en te beginnen aan een traject waarvan de uitkomst vooraf niet vaststaat, ontbreekt. Juist deze tijd vraagt om managers die wel die stap vooruit willen zitten. Stilstand is achteruitgang.

Korter op de bal

Een internationaal opererende producent van hightech meetsystemen heeft twee jaar geleden gekozen voor de agile aanpak. Dit bedrijf ontwikkelt nu in korte tijd applicaties die zijn toegesneden op de behoeften in de markt en zit daardoor veel korter op de bal. Bijkomend voordeel: de ontwikkelde applicaties worden veel sneller geadopteerd door gebruikers, juist omdat die vanaf het begin zijn betrokken.

Wie dit niet doet, laat kansen liggen

Vergeet daarnaast niet dat agile leidt tot lagere kosten. Vooraf een budget opstellen zoals bij klassiek project management werkt niet bij agile projectmanagement. Maar omdat het traject wordt opgeknipt in korte stukken met na elk stuk een evaluatiemoment, wordt veel sneller dan in een klassiek project duidelijk of de ingeslagen weg tot succes leidt of doodloopt. Dat voorkomt dat de kosten uit de klauwen lopen en uiteindelijk niet opwegen tegen het resultaat.

Kortom: toon lef en ga aan de slag volgens de agile aanpak. Wie dit niet doet, laat kansen liggen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in