Overslaan en naar de inhoud gaan

Slimme logistieke processen

Technologie speelt een belangrijke rol bij het verder ontwikkelen en efficiënter maken van bedrijfsprocessen in verschillende industrieën. Een van de industrieën die profiteren van de kracht van technologie, is een sector die wellicht niet direct bij mensen opkomt, namelijk afvalinzameling en -verwerking (waste-management).
Afvalcontainer
© Shutterstock
Shutterstock

Bedrijven die gespecialiseerd zijn in waste-management, houden zich onder meer bezig met afvalverwijdering, -inzameling (huisvuil, bedrijfsafval en publieke inzameling) en afvaldistributie (recycling). Goedlopende logistieke processen zijn hierbij van groot belang. Om deze processen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, zijn inzamelwagens uitgerust met systemen die zeer veel data verzamelen. Denk aan informatie over het gewicht van het afval, de bandenspanning van de wagen en het soort product dat wordt ingezameld.

Wat soms nog ontbreekt is een essentieel onderdeel met betrekking tot de riteisen: realtime-verkeersinformatie en -navigatie. Zijn er bijvoorbeeld files of wegwerkzaamheden die voor vertragingen zorgen? En welke route kan een inzamelwagen het beste nemen om zo min mogelijk brandstof te verbruiken? Door al deze informatie aan elkaar te koppelen, kan veel tijd worden bespaard en dus ook kosten.

Halfleeg

Een mooi voorbeeld is het bepalen van efficiënte routes, waardoor inzamelwagens niet te veel en niet te weinig afval inzamelen tijdens één route. Inzamelwagens hebben een maximaal laadgewicht; ze mogen dus niet te zwaar worden geladen. De wagens kunnen de asdruk meten en zo bepalen hoeveel afval nog mag worden ingezameld voordat ze terug moeten naar het depot.

Afvaldienstverleners willen natuurlijk voorkomen dat lange routes worden gereden en de inzamelwagen vervolgens alsnog halfleeg terugrijdt naar het depot. Door data over eerder gereden routes te koppelen aan informatie over het opgehaalde gewicht, kan worden bepaald in welke wijken doorgaans weinig afval wordt opgehaald en in welke veel. Tijdens een nieuwe inzamelronde kan de chauffeur worden voorzien van aangepaste ritinformatie, waardoor in één rit het juiste gewicht aan afval kan worden opgehaald.

Slimme keuzes

Elk bedrijf waarin een voertuig centraal staat om het werk uit te voeren, heeft belang bij goede navigatie. Door specifieke oplossingen te koppelen met navigatie door middel van open API en SDKs, kunnen slimmere keuzes worden gemaakt. De behoeften van een bedrijf veranderen met de tijd. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een open Android-platform dat schaalbaar en future-proof is, om bedrijfsprocessen in de toekomst gemakkelijk door te kunnen ontwikkelen.

Al met al, het gaat niet alleen om het verzamelen van data, maar vooral om wat je vervolgens met deze informatie doet. Creativiteit op dit gebied is de enige beperking.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in