Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie wil meer datadeling voor misdaadbestrijding

Om criminele netwerken slimmer aan te pakken, moeten overheidsorganisaties ruimere mogelijkheden krijgen om hun informatie met elkaar te delen. Justitieminister Ferd Grapperhaus en Sander Dekker (Rechtsbescherming) hebben daartoe een wetsvoorstel opgesteld dat zij woensdag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.
minister Dekker van Rechtsbescherming
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

De politie, het Openbaar Ministerie, gemeenten en de Belastingdienst werken nu ook al samen om de ernstige en ondermijnende criminaliteit aan te pakken, maar er bestaat nog veel onduidelijkheid over de uitwisseling van hun gegevens. De ministers willen daar nu een wettelijke grondslag aan geven, zodat ze de informatie gezamenlijk kunnen analyseren en de netwerken gerichter kunnen aanpakken. Ook private partijen als banken zouden in beperkte mate en als het echt nodig is, hieraan mee kunnen doen.

Verhuizende criminelen

Bestaande privacywetgeving zou hinderend zijn voor het opsporende werk van verschillende instanties. Zij kunnen daardoor niet zomaar data delen en daar analyses op uitvoeren. Het nieuwe wetsvoorstel van ministers Grapperhaus en Dekker moet de data-uitwisseling versoepelen. Eind vorig jaar zijn al eerste stappen gezet om gemeenten meer informatie te laten uitwisselen over criminele netwerken. Zo moeten gemeenten elkaar kunnen waarschuwen als criminele organisaties verhuizen wanneer het hun in de ene gemeente te heet onder de voeten wordt, schreef Binnenlands Bestuur in december.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in