Overslaan en naar de inhoud gaan

Google gaat AI-zoekresultaten aanpakken na diverse blunders

Google gaat "snel actie ondernemen" om zoekresultaten die tot stand komen met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) te verbeteren. Dat heeft het bedrijf vrijdag aangekondigd. Gebruikers die van de nieuwe zoekmogelijkheden gebruikmaakten, kregen bijvoorbeeld terug dat Barack Obama de eerste moslimpresident van de Verenigde Staten was.

Google's genAI: Gemini
Google

Volgens een woordvoerder is dat zoekresultaat inmiddels verwijderd, omdat dit in strijd was met de richtlijnen van Google. De Britse zakenkrant Financial Times ging ook aan de slag met de nieuwe versie van de zoekmachine. Volgens FT meldde Google in de resultaten onder meer dan het eten van stenen gezond voor je is. Dat zou een verwijzing zijn naar een artikel uit 2021 van de Amerikaanse satirische nieuwssite The Onion met de kop 'Geologen raden aan om minstens één kleine rots per dag te eten'.

'Doe lijm op je pizza'

Een ander fout en mogelijk schadelijk antwoord op een zoekopdracht is het advies om lijm te combineren met pizzasaus om te voorkomen dat kaas van de pizza glijdt. Deze AI-output van Google is gebaseerd op een 11 jaar oude grap van een gebruiker op forumsite Reddit. Internetreus Google heeft een overeenkomst voor datagebruik gesloten met Reddit waarbij de zoekmachine jaarlijks 60 miljoen dollar betaalt voor deze AI-input. Het bijsturen van de foute AI-antwoorden nu komt neer op handmatig ingrijpen in de automatische systemen achter Google's nieuwe Overview-functie.

Google kondigde deze AI-gedreven update van zijn veelgebruikte zoekmachine vorige week aan. Op basis van een vraag van een gebruiker, presenteert Google een soort overzicht met antwoorden. Die antwoorden zijn afkomstig van verschillende websites, waarvan de bronnen onder het overzicht staan. Daar onder staan dan weer de overige zoekresultaten die gebruiker gewend waren te zien. Vooralsnog is de nieuwe versie van Google alleen in de VS beschikbaar.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in