Overslaan en naar de inhoud gaan

Gartner: Houd de komende jaren rekening met deze disrupties

Het wordt in de toekomst moeilijker om geld te verdienen met data, cyberaanvallen gaan de kritieke infrastructuur ernstig beschadigen en Afrika wordt een leidende startupregio. Het zijn slechts een paar van de voorspellingen die Gartner heeft gedaan tijdens zijn jaarlijkse IT SYM/XPO-evenement. CIO's worden geadviseerd nu vast na te denken over wat dergelijke disrupties voor hun bedrijf gaan betekenen en hiermee te experimenteren.
the-future-next-exit
© CC BY-SA 2.0
CC BY-SA 2.0

"De les van de pandemie is om het onverwachte te verwachten en om bereid te zijn om in meerdere strategische richtingen tegelijkertijd te gaan", zei Daryl Plummer, research vice president en Gartner Fellow, tijdens IT SYM/XPO. "Leiders die opties voor werknemers, verbeterde efficiëntie en versnelde transformatieplannen omarmen, hebben meer veerkracht bij het omgaan met veranderingen."

Dit geldt niet alleen tijdens de pandemie, maar ook bij andere disrupties op de markt. En die disrupties gaan komen, verwacht Gartner. Net als in andere jaren deelt het adviesbureau tien ontwikkelingen waar CIO's en IT-verantwoordelijken zich van bewust moeten zijn, omdat ze de markt in de komende jaren op zijn kop kunnen gaan zetten.

Aan data verdienen wordt lastiger

Consumenten zijn zich steeds meer bewust van de waarde die bedrijven uit hun data halen en welke macht die data bieden als algoritmes deze gebruiken om gedrag te manipuleren. Daarom nemen zij actie om trackingmethodes te ondermijnen, bijvoorbeeld door neppe gegevens te delen of door op advertenties te klikken waar ze eigenlijk geen interesse in hebben.

Gartner verwacht dat in 2024 40% van de consumenten dergelijke misleidingtactieken gebruikt om hun persoonlijke data minder waardevol te maken. Het directe gevolg daarvan is dat bedrijven moeilijker geld kunnen verdienen met die data. 

Synthetische data worden waardevoller

Tegelijkertijd neemt het gebruik van synthetische data - data die gegenereerd worden aan de hand van kunstmatige intelligentie - steeds meer toe, ziet Gartner. Deze data kunnen een alternatief zijn voor echte data, waardoor het verzamelen van echte consumentengegevens niet meer altijd nodig is. Gartner verwacht dan ook dat er in 2025 minder consumentdata verzameld worden, waarmee 70% van de sancties voor privacyschending vermeden worden. 

Hybride werk

Tijdens de pandemie werkte eigenlijk iedereen thuis, adopteerden veel bedrijven een agile werkmethode en werden zakelijke processen verder gestroomlijnd. Die ontwikkelingen zorgden er ook voor dat beslissingen niet meer van bovenaf kwamen, maar veel meer peer-to-peer gemaakt werden. 

Gartner verwacht dat dit hybride werk er in de toekomst toe leidt dat de traditionele managerrol gaat verdwijnen. In 2024 zou zelfs 30% van de zakelijke teams al zonder baas werken en volledig zelfsturend zijn. "Het plannen, prioriteren en het organiseren van werk moet nog steeds wel gebeuren, maar als we de vruchten willen plukken van zakelijke wendbaarheid en hybride werk, dan is het essentieel dat we 'management' los gaan koppelen van de traditionele 'manager'-rol", aldus Plummer. 

Waardevol bedrijf door NFT's

In 2021 kregen NFT's (non-fungible tokens) echt voet aan de grond en in de toekomst worden zij nog veel waardevoller voor bedrijven. Het idee is dat kopers dan meer willen betalen voor een digitaal eigendom, omdat ze daarmee in een netwerk van mensen met vergelijkbare waarden en interesses terechtkomen. 

Gartner verwacht daarom dat de helft van de bedrijven in 2024 een vorm van NFT's heeft en dat het belangrijke marketingtools gaan worden. In 2026 moet een NFT er zelfs toe gaan leiden dat een enterprise in de top tien van meest waardevolle bedrijven terechtkomt. 

Grote impact aanvallen

Tijdens de pandemie kwamen cyberaanvallen regelmatig in het nieuws, maar tot nu toe worden ze vooral als criminaliteit gezien en niet als een manier van oorlogsvoering. In de komende jaren verwacht Gartner daar een flinke omslag in. Grootschalige aanvallen worden ook nu al op de kritieke infrastructuur gericht, waardoor een aantal overheden zich met digitale verdedigingsteams voorbereidt op een digitale oorlog.

Het adviesbureau voorziet in 2024 echte problemen: dan richt een cyberaanval naar verwachting zoveel schade aan bij de kritieke infrastructuur, dat een lid van de G20 een fysieke aanval als tegenreactie aankondigt.

Modulair herstructureren

Daarnaast is het volgens Gartner belangrijk dat bedrijven veel meer modulair gaan herstructureren. Door modulair te werken wordt voorkomen dat er onderlinge afhankelijkheden zijn van bijvoorbeeld processen of applicaties. Op die manier kan werk snel, gemakkelijk en veilig opnieuw ingedeeld worden en kan beter op verandering ingespeeld worden. Gartner verwacht dan ook dat 80% van de CIO's in 2024 modulaire herstructurering als één van de vijf belangrijkste redenen gaat noemen voor versnelde zakelijke prestaties. 

Internet via satellieten

Een andere belangrijke ontwikkeling is het aanbieden van internet via satellieten. Deze technologie zorgt ervoor dat er op steeds meer plekken internet aangeboden kan worden, ook op locaties waar dit traditioneel gezien lastig is. Gartner voorspelt dan ook dat de satellieten er in 2027 voor zorgen dat een miljard van de armste mensen ter wereld toegang krijgen tot het internet. De helft van hen zou daardoor niet meer in armoede leven.

Breuk met klanten

Ieder bedrijf komt wel eens klanten tegen die eigenlijk minder goed bij hem passen. Hen behouden kan behoorlijk wat geld kosten: er wordt tijd besteed aan hen gelukkig houden en het merk kan minder waard worden als het zich bezig houdt met klanten die niet zijn doelgroep zijn. Gartner voorziet daarom dat steeds meer bedrijven afscheid gaan nemen van deze klanten. Naar verwachting heeft 75% van de bedrijven dat in 2025 zelfs al gedaan.

Afrika als startup-hub

De laatste tijd gaan er steeds meer investeringen richting Afrika. In de hoop dat er meer samenwerkingen komen tussen grote bedrijven en startups hebben diverse Afrikaanse landen een 'innovatie hub' opgezet, waarmee mogelijk meer talent en buitenlandse investeringen aangetrokken worden. Tegelijkertijd neemt het aantal developers in Afrika toe: in de komende drie jaar zijn er bijna 900.000 professionele developers in het gebied te vinden. 

Die groei aan talent gaat er volgens Gartner voor zorgen dat Afrika een leidend startup-ecosysteem krijgt. De regio zou het zelfs zo goed gaan doen, dat het een serieuze concurrent wordt voor Azië wat betreft investeringen.

Neuromining heeft de toekomst

Tot slot voorziet Gartner een belangrijke ontwikkeling in 'neuromining'. Bij neuromining worden gedragsintelligentie en gerelateerde technologie ingezet om menselijk gedrag op grote schaal te analyseren, te begrijpen en te beïnvloeden. Gartner voorspelt dat in 2027 een kwart van de huidige Fortune 20-bedrijven vervangen zijn door organisaties die neuromining inzetten en onbewust gedrag op grote schaal beïnvloeden. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in