Overslaan en naar de inhoud gaan

Drie opslaguitdagingen voor Industriële IoT-ontwikkelaars

Data wordt steeds belangrijker in onze samenleving, ook binnen industriële toepassingen. Apparaten hebben steeds meer data nodig om te kunnen functioneren, maar verzamelen ook zelf veel data. Dat levert nieuwe opslaguitdagingen op binnen het veld van Industriële IoT (IIoT), menen EMEA sales director Christophe Vassaide en product marketing manager Eva Lee van Western Digital.
Industrial IoT
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Nu het Internet of Things ook vaker zijn weg naar de industrie vindt, verzamelen applicaties steeds meer data. "Een robot verzamelt al snel 1 GB aan data per seconde", vertelde Vassaide tijdens een webinar van Western Digital. Die data kunnen in de cloud worden opgeslagen, maar dat gaat vaak via draadloze verbindingen. En verbindingen als 4G en 5G zijn nog niet overal beschikbaar, waardoor cloudopslag niet altijd een mogelijkheid is.

"Data moeten dus ook lokaal beschikbaar zijn", meent Vassaide. Voor IIoT-ontwerpers en -ontwikkelaars ontstaan daardoor drie uitdagingen rondom opslag, waar ze volgens Vassaide en Lee al vanaf het begin van het ontwikkelproces rekening mee moeten houden. Wie deze overwegingen al vroeg in het proces meeneemt, voorkomt problemen op een later moment. 

1. Tijd is geld

Applicaties en apparaten die veel data vereisen om goed te werken of veel data verzamelen, zijn afhankelijk van opslag. Wanneer die opslag niet beschikbaar is, werkt de toepassing niet goed en ontstaat er downtime. Om te voorkomen dat bedrijven veel geld verliezen aan downtime, moet opslag dus aan een aantal eisen voldoen. 

Volgens Vassaide is het bijvoorbeeld belangrijk dat de gekozen opslagtoepassing van hoge kwaliteit is en een hoge betrouwbaarheid heeft. Daarnaast is dataretentie belangrijk, meent Lee. "Je wil vooraf al weten hoe lang de opslag mee moet gaan en hoe lang opgeslagen data moeten overleven op een schijf, zelfs als ze niet gebruikt worden." Ook moet een opslagoplossing goed te onderhouden zijn en op afstand gemonitord kunnen worden.

2. HDD of SSD?

"Systemen zijn afhankelijk van grote hoeveelheden data, dus het is belangrijk om de juiste hoeveelheid opslag te kiezen", zei Vassaide tijdens de webinar. "Bovendien verzamelen ze enorme hoeveelheden data via sensoren. Een drone die een akker inspecteert, verzamelt bijvoorbeeld ook data over de grond, de luchtomstandigheden en het verkeer in de buurt."

Om die grote hoeveelheden data te verzamelen, moet een schijf dus veel capaciteit hebben, maar ook hoge lees- en schrijfprestaties hebben. Volgens Vassaide kom je daardoor al snel uit bij industriële SSD-oplossingen. "SSD's kunnen grote hoeveelheden data opslaan en bieden enige serviceability, waardoor de totale cost of ownership lager wordt", aldus Vassaide.

Toch is er ook nog een rol weggelegd voor HDD, meent de sales director. HDD-schijven bieden namelijk meer capaciteit. "Als je 20 TB aan opslag nodig hebt op één schijf, dan kom je op HDD uit. Er is geen industriële SSD die dat ondersteunt." SSD is bovendien duurder, maar biedt wel meer betrouwbaarheid dan een HDD. 

3. Extreme weersomstandigheden

De derde en laatste uitdaging waar ontwikkelaars rekening mee moeten houden, zijn de weersomstandigheden. Apparaten die buiten gebruikt worden - bijvoorbeeld drones - kunnen bijvoorbeeld te maken krijgen met extreem weer, vertelt Lee. Apparaten kunnen in extreem koude of warme omstandigheden ingezet moeten worden, op heel hoge plekken of op plekken met een hoge luchtvochtigheid. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee