Overslaan en naar de inhoud gaan

Capaciteit opslag kan binnenkort factor 50 omhoog

De huidige technologie achter solid state drive (SSD)-geheugen raakt binnen enkele jaren achterhaald door de ontwikkeling van nanotip-technologie.
nanotiptechnologie
© University of Alberta
University of Alberta

De nanotip-technologie maakt het mogelijk schakelaars te maken op niveau van losse atomen. De mogelijkheid enkele waterstof-atomen te verplaatsen, creëert een herschrijfbaar geheugen dat vele malen efficiënter werkt dan de huidige NAND-based Flash-geheugentechologie van SSD's.

De nanotip-technologie bestaat al enige tijd, maar was tot nog toe alleen mogelijk op extreem lage temperaturen, wat de praktische toepassing als geheugenmedium in de weg stond. Onder meer door werk van Roshan Achal, PhD-student aan de University of Alberta en zijn begeleider Robert Wolkow, is het nu mogelijk de technologie op kamertemperatuur te gebruiken.

Praktische toepassing

Achal heeft al bewezen dat de nanotip-technologie daadwerkelijk gebruikt kan worden door het alfabet te coderen met een dichtheid van 138 terabyte per vierkante inch. De huidige SSD-chips bereiken een maximum van 2,8 terabyte per vierkante inch. Ter vergelijking: met de nanotip-technologie passen alle 45 miljoen liedjes die beschikbaar zijn via iTunes op een oppervlak ter grootte van een 50 eurocentmuntje. 

Waar nu nog aan gewerkt moet worden, is het verhogen van de schrijf- en leessnelheid. Voor deze stap zet Wolkow zijn eigen spin-off bedrijf Quantum Silicon Inc in.

Achal en Wolkow hebben hun onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in