Overslaan en naar de inhoud gaan

Vendor lock-in geen issue meer

Hybrid- en multi-cloudstrategieën zijn in opkomst. In 2018 zullen veel organisaties een echte hybrid-cloudstrategie hebben. Dit doen ze door de eigen datacenters of private clouds te combineren met public clouds, zoals Amazon Web Services of Azure.
© CC0 (via Pixabay)
CC0 (via Pixabay)

Dit zijn de twee meest geavanceerde en het meest geschikt voor het dragen van legacy- en cloud-native werklasten. Wat is precies het nut van het combineren van een private cloud met één of meerdere public clouds? Het antwoord is simpel: keuze. Het hanteren van meerdere clouds geeft organisaties keuzevrijheid. Maar voor een gestroomlijnde cloudstrategie is meer nodig.

Elke IT-infrastructuur biedt verschillende mogelijkheden, prestaties en prijsstellingen. Een ware hybrid- of multi-cloudomgeving geeft organisaties de mogelijkheid te kiezen welke onderliggende infrastructuur het beste de business steunt. Maar het helpt ook bij het voorkomen van vendor lock-in (waarbij men afhankelijk wordt van één leverancier omdat het veranderen van leverancier niet mogelijk is zonder substantiële kosten of ongemak). Cloudproviders kunnen organisaties de toegang tot data en applicaties ontzeggen wanneer er sprake is van een geschil. Dit wil én kun je voorkomen door gebruik te maken van meerdere clouds. Door een hybrid- of multi-cloudstrategie te hanteren houden organisaties grip op kosten van de afgenomen diensten én voorkomt men dus vendor lock-in. Toch is het niet eenvoudig om een dergelijke strategie te stroomlijnen. Het eerste aandachtspunt is het realiseren van een homogene omgeving.

Homogene omgeving

Een echte hybrid- of multi-cloudomgeving is homogeen, hetgeen betekent dat het een enkele omgeving is die bestaat uit meerdere infrastructuurproviders. Hierin is het makkelijk om applicaties te migreren tussen datacenters en clouds. Bovendien is dit de meest effectieve manier om vendor lock-in te voorkomen. De mogelijkheid om applicaties te verhuizen naar alle verschillende omgevingen geeft organisaties de vrijheid om applicaties uit te rollen in de best mogelijke omgevingen zonder consequenties wanneer omstandigheden veranderen, zoals beschikbaarheid, kosten en functionaliteit. Zorg voor een optimale omgeving waarin migratie soepel verloopt door de inzet van containers en een Application Delivery Controller (ADC) die op elk platform beschikbaar is.

Containers

Naast het realiseren van een homogene omgeving, is het realiseren van optimale beschikbaarheid en prestaties van applicaties het tweede aandachtspunt. Het inzetten van containers is een belangrijke stap waarmee organisaties applicaties eenvoudig kunnen migreren tussen verschillende omgevingen. Containers maken applicaties onafhankelijk van het onderliggende platform. Dit zorgt ervoor dat de applicatie beschikbaar is op verschillende cloudplatformen die dezelfde containerstandaard aanbieden. Zo kan een applicatie makkelijk naar een andere omgeving of platform worden verplaatst om zo optimale beschikbaarheid te genereren. Dit geeft organisaties de flexibiliteit om applicaties te draaien in de omgeving die de voorkeur geniet.

Organisaties moeten in combinatie met containers gebruikmaken van een moderne ADC. Moderne ADC’s zijn ontworpen om naadloos applicaties te leveren vanuit zowel datacenters als private en public clouds. Ze leveren consistente, robuuste diensten die samen met de applicatie draaien in de verschillende omgevingen en bieden gecentraliseerd beheer en analytics. Dit geeft inzicht in de status van applicaties, de infrastructuur en waarborgt de eindgebruikerservaring, onafhankelijk van het platform waar de applicatie draait.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in