Overslaan en naar de inhoud gaan

Cloud is niet hetzelfde als innovatie

Regelmatig krijgen we van klanten de vraag of we hun applicatielandschap en databases willen klaarmaken voor een migratie naar de cloud. Cloudmigratie is echter een middel, geen doel.
Innovatie
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Er zijn genoeg bedrijven die een IT-infrastructuur in eigen bezit hebben en die zelf beheren. Zij lopen echt niet enorm achter. Want het gaat erom wat je met data doet, niet waar je ze opslaat.

Cloudcomputing komt veelal in het vizier van de IT-manager tijdens een vervangingstraject van de eigen verouderde IT-faciliteiten. Het beheer van deze faciliteiten is voor de meesten geen corebusiness en het lijkt daarom logisch deze activiteiten uit te besteden. Toch zie ik dat veel bedrijven – na een en ander uitgebreid onderzocht te hebben – er weer voor kiezen om een eigen private cloud te bouwen. De public cloud blijkt een stuk duurder dan verwacht. Bovendien heeft men moeite met de gestandaardiseerde SLA’s die horen bij clouddienstverlening. Er kan door een cloudprovider moeilijk worden voldaan aan specifieke eisen op het gebied van performance, uptimegaranties en databeschikbaarheid.

Goedkoper

De cloud kost in veel gevallen meer dan een eigen on premise-oplossing. Wanneer je de terugkerende kosten voor opslag en rekencapaciteit uit de cloud afzet tegen de eenmalige kosten voor aanschaf en beheer van een eigen IT-infrastructuur, dan komt de cloud er in veel gevallen slecht vanaf. Uiteraard zijn er wel interessante businesscases te maken met cloudtechnologie, maar vaak gaat het dan om de implementatie van SaaS ter ondersteuning van één specifiek bedrijfsproces. Invoering van bijvoorbeeld Salesforce kan het salesproces verbeteren en AFAS online de boekhouding. Als het enkel gaat om opslag van gegevens tegen lage kosten, ben je meestal het beste af met een eigen infrastructuur.

Misvatting

Vaak wordt er voor de cloud gekozen omdat je dan een lastige beheertaak hebt uitbesteed, maar dat is mijns inziens een misvatting. Ook het beheer van een cloudapplicatie vraagt om aandacht en expertise. Daarnaast hoeven cloudproviders niet automatisch goede service te verlenen. Een IT-afdeling met verstand van zaken kan net zo goed een stabiel platform neerzetten. En die mensen kunnen ook meteen aan de knoppen zitten zodra er iets misgaat. Veel relevanter is volgens mij hoe je wordt ondersteund en door wie. Wie zijn je partners? En welk serviceniveau bieden ze?  Een IT-partner kan net zoveel service bieden als een cloudleverancier. Het is maar wat je onderling afspreekt.

Slim verzamelen

Ook als het om innovatie te doen is, is het verhuizen van data en applicaties naar de cloud niet per definitie de beste weg vooruit. Innovatie komt eerder voort uit het slim verzamelen, combineren en analyseren van bedrijfsdata. Dat kun je doen met data uit cloudsystemen, maar ook gewoon met data on premises. Het beschikbaar hebben en ontsluiten van data is de sleutel, niet de plek waar ze zijn opgeslagen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in