Overslaan en naar de inhoud gaan

Opensource-project schuift data tussen clouds

Het open-source Data Transfer Project (DTP) is gebaseerd op een initiatief van Google, dat al langer werkt aan een project genaamd Download Your Data (Takeout).
data transfer graphic
© CC SA-BY 2.0 - Flickr.com
CC SA-BY 2.0 - Flickr.com

Google had met Download Your Data (Takeout) een dienstverlening op het oog die gebruikers in staat stelt de data te downloaden die het bedrijf van hen heeft verzameld met 50 verschillende Google-diensten. Daarnaast is het mogelijk om met Takeout direct te Google Drive-bestanden over te zetten naar Dropbox, Box en OneDrive.

Het open-source Data Transfer Project (DTP) bouwt verder op deze mogelijkheden. Google, Facebook, Microsoft en Twitter ontwikkelen een set tools om een kanaal op te zetten tussen twee willekeurige publieke clouddiensten door gebruik te maken van API's. De tools zijn ook voorzien van zogeheten 'adapters' die de dataformats van de ene dienst omzetten in die van de andere dienst. De autorisatie vindt plaats door de respectievelijke cloudaanbieders. Alle data worden versleuteld zodat onderscheppen niet mogelijk is.

Nog veel werk te doen

Een ontwikkelaar noemt op ZDNet wat voorbeelden van het gebruik van DTP: een gebruiker van een online streamingdienst kan met DTP zijn playlists van de ene online-dienst naar de andere mee te nemen. Een branchevereniging van supermarkten heeft een idee om klanten voordeelbonnen te geven op basis van het aankoopgedrag bij de aangesloten winkels. Met DTP kan de branchevereniging een hostingplatform voor deze data opzetten.

Het DTP-project staat nog in de kinderschoenen. De initiatiefnemers nodigen ontwikkelaars uit mee te denken en zich in te zetten om het platform verder uit te bouwen. Er zijn bijvoorbeeld nog veel verschillende dataformats waarvoor een uitwisseling moet worden geschreven. Maar ook het hostingplatform en de dienstverlening moeten verder worden ontwikkeld.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in