Overslaan en naar de inhoud gaan

Multicloud een hoofdpijndossier? Hier komt Superrrrcloud!

Multicloud is een concept dat is bedoeld om afhankelijkheid van individuele clouds te verminderen. Maar in de praktijk blijkt het te duur en te complex. Supercloud - een concept ontwikkeld aan Cornell University en inmiddels omarmd door enkele dienstverleners - creëert een nieuwe stap in virtualisatie, die veel van de multicloudproblematiek zou moeten wegnemen.
super hipster
© Shutterstock
Shutterstock

Supercloud is een cloudarchitectuur waarmee toepassingen als een dienst gemigreerd kunnen worden over verschillende beschikbaarheidszones of cloudaanbieders, leggen de bedenkers van Cornell University uit in een verrassend simpel overzichtsartikeltje op de site van de universiteit. De code die zij hebben geschreven, creëert een laag die een groot aantal verschillende clouddiensten presenteert als een homogeen netwerk.

De virtualisatielaag werkt met alle grote aanbieders van publieke clouddiensten, dus onder meer Amazon EC2, Microsoft Azure, Google Compute Engine en Rackspace, maar ook met private clouds. Gebruikers van deze technologie kunnen vrijelijk schuiven met virtual machines naar vele datacentra over de wereld zonder zich te hoeven bekommeren over herconfiguratie of hersynchronisatie. De Supercloud maakt gebruik van het OpenStack-platform en presenteert zich aan de gebruiker als een enkele private OpenStack cloud.

De wetenschappers leggen uit dat de weg naar deze virtualisatielaag niet eenvoudig was. Zo ontwierpen zij voor deze toepassing een nieuw gedistribueerd opslagsysteem dat de cross-providermigratie ondersteunt. Ook werd het VM management uit onderliggende virtualisatielagen 'getild'. En er werd verder onder meer een high performance Software Defined Network (SDN) ingezet om tunnels te creëren door de grenzen van de verschillende clouds. Zij hebben de hele opzet, waar ze al zeker zes jaar aan hebben gewerkt, beschreven in diverse wetenschappelijke artikelen.

Vendia is een startup die het supercloud-concept heeft omarmd. Tim Wagner, CEO en medeoprichter van het bedrijf, schetst bij Venturebeat een nabije toekomst waarbij cloudspecifieke infrastructuur en een reeks supercloud-aanbieders naast elkaar zullen bestaan. Hoewel het weer een nieuw concept is waar CIO's zich over zullen moeten buigen, kan het hen veel van de complexiteit van de huidige cloudactiviteiten uit handen nemen.

Applicaties inherent gedecentraliseerd

Een van de veranderingen die moeten landen bij organisaties is dat applicaties inherent gedistribueerd en gedecentraliseerd zijn. Beslissingen over multicloud- en cross-vendortechnologie worden ook steeds meer een onderdeel van de grotere vraagstukken rond automatisering en digitalisering van bedrijfsnetwerken en bijbehorende workflows, en komen daarmee op een hoger niveau in het bestuur van de organisatie te liggen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in