Overslaan en naar de inhoud gaan

Mijn naam is Jasper en ik kan niet zonder cloud

Het is nu groot, nog steeds handig, en kost een paar centen. Maar dan heb ik ook wat. En ik niet alleen. Andere werknemers en consumenten, plus hun werkgevers en aanbieders zijn aan de cloud gegaan. Soms zonder dat ze het doorhebben. Soms zonder bewuste keuze. Het is gelukkig geen fatale vorm van verslaving. Maar wel eentje waar we ons meer bewust van moeten zijn.

Afhankelijkheid hoeft niet erg te zijn, laat ik dat eerst gezegd hebben. (Of klink ik nu echt als een verslaafde?). Ik – en vele anderen met mij – kunnen ook niet meer zonder internet, zonder computers, zonder stroom. Het is dan ook zaak hoe je omgaat met je afhankelijkheid. (Of klink ik nu echt als een verslaafde?).

Eigen noodvoorziening

Een bekende securityexpert heeft me laatst verteld dat hij bewust een ouderwetse pick-uptruck heeft, met een plug voor stroomuitvoer. Zodat hij zijn digitale apparaten thuis kan aansluiten op zijn analoge dieselauto. Zijn wagen is dus zijn noodstroomgenerator. Handig, want zo vermijdt hij de last van het aanhouden van een brandstofvoorraad, die af en toe ververst moet worden.

Daarmee kan hij stroomstoringen goed doorstaan. Alleen is dat een voorziening aan zíjn kant van de ICT-verbinding. Een cloudstoring bij een aanbieder of in het netwerk zou hem net zo goed afsnijden. Bovendien is het slechts een tijdelijke oplossing, geeft hij eerlijk toe. De dieseltank gaat x-tijd mee.

Niet/wel aan denken

Maar tijdelijk kun je het waarschijnlijk wel redden, tot de verstoring voorbij is. Want hoe groot is de kans dat een storing lang duurt en je (dus) echt lam legt? Niet groot. Toch komt het voor. En dan is de impact wel heel erg groot. Afhankelijk van het soort clouduitval kan het fataal zijn, voor een bedrijf of instantie.

Een grotere uitval – of zelfs het volledig wegvallen – van cloud zou helemaal rampzalig zijn. Voor mij persoonlijk, voor mij professioneel. En met mij vele anderen; consumenten, werknemers, bedrijven, overheden. Brrr, ik moet er niet aan denken. Stop, nee! Ik moet er wél aan denken. Ik moet voorbereid zijn: een failoveroptie, een uitwijkplan en zelfs een migratiestrategie hebben. Oftewel: goed omgaan met mijn afhankelijkheid. Mijn naam is Jasper en ik kan niet zonder cloud.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in