Overslaan en naar de inhoud gaan

Cloud nog in kinderschoenen

Cloud-technologie stond aan de basis van de digitale transformatie. Zo noemen we dat tegenwoordig; we wisten uiteraard niet dat het zo’n impact zou hebben. Maar denk niet dat we het nu wel gehad hebben met de gevolgen van cloud voor het datacenter. We zitten nog maar in de tweede fase.
jumping clouds
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Digitale transformatie is een containerbegrip en valt vaak uiteen in twee groepen. Het ene kamp lijkt een uitvloeisel te zijn van het paperless office: alle moet digitaal. Ze plukken de vruchten van de cloud met het oog op groeiende productiviteit middels de inzet van technologie, mobiele apps en automatisering en orchestratie van IT. Alles om processen te versoepelen. De andere groep kijkt naar gadgets en apparatuur. Dit zijn de liefhebbers van IoT, zowel consumenten als zakelijke gebruikers. Hierbij ligt de focus op het verzamelen van data die kan worden ingezet om zakelijke en operationele beslissingen te optimaliseren. Aan beide ligt gemak en eenvoudige interactie ten grondslag. En daar zit de kern van digitale transformatie: er verandert niet zoveel wat we doen, maar hoe we het doen.

Veel mensen hebben een appgroep met de bewoners van hun straat of wijk. Handig om elkaar te wijzen op verdachte situaties of elkaar te herinneren dat de containers vanwege de feestdagen op een andere dag naar buiten moeten. Via de buren-app Nextdoor is het makkelijk om even een sneeuwschep te lenen. Niks nieuws natuurlijk, alleen kreeg je dit voorheen via een briefje van de gemeente te horen en liep je langs je buurman om zijn schep te lenen. We zetten technologie in om de interactie aan te gaan.

Dat is het gevolg van de cloud, dat is de eerste fase van digitale transformatie, omdat we op een andere manier contact leggen met het netwerk en de applicatie-infrastructuur. We loggen niet in op een command-line-interface, maar handelen via een API. Alle lastige IT-handelingen en de interactiemethodes met de technologie hebben we in de stack naar boven geduwd. Cloud heeft sindsdien op vrijwel elke technologie op die manier impact gehad.

Cloud bood een betere manier om onderdeel te worden van systemen, en van daaruit het netwerk en de applicatie-infrastructuur aan te sturen. En die manier komt ook op in datacenters; de achterliggende cloudgedachte vindt zijn weg in on-premise systemen. Nu zijn we erachter gekomen hoe we makkelijker kunnen interacteren op hogere niveaus en willen we niks anders meer. Toch is het belangrijk te beseffen dat dit nog maar de eerste fase van digitale transformatie is.

De tweede fase van cloud
Cloud heeft niet alleen de manier waarop we interactie hebben veranderd, maar ook hoe we de infrastructuur gebruiken. Dan gaat het niet zozeer over businessmodellen of licentiemodellen. Interessanter is te kijken naar hoe cloud microservices en containers in gang heeft gezet - het opbreken van het netwerk.

State of pipeline automation
State of pipeline automation

In de cloud gaat het meer over het samenvoegen van een applicaties dan echt eentje bouwen op basis van een architectuur en infrastructuur. Je bouwt een stack, niet een oplossing, en je doet het met applicatieservices die zeer gespecificeerd zijn. Net zoals je een app zou samenstellen uit microservices, of miniservices. In plaats van het definieren van een datapad, koppel je configuraties van de applicatieservices aan elkaar die je nodig hebt om de workload te schalen en te beveiligen. Je koppelt configuraties van losse applicatieservices, want dat is hoe cloud providers zich onderscheiden: waardetoevoegende, individuele applicatieservices.

Dit zal onmiskenbaar impact hebben op de markt. De veranderingen van de cloud’s digitale transformatie blijven komen en deze tweede fase richt zich vol op de datacenters. Het is te merken aan de omarming van containers en de stacks vol met microservices waarbij toepassingen niet volgens een architectuur worden ontwikkeld, maar samengevoegd. Samengevoegd uit een bak met applicatieservices die op elke laag van de stack van toepassing zijn. De eerste fase was hoe we interacteren met infrastructuur. De tweede fase is hoe we die infrastructuur samenstellen. En daarvan zitten we nog maar aan het begin.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in