Overslaan en naar de inhoud gaan

Blockchain? Daar hebben we het over een paar jaar niet meer over

De bitcoin zou ons financiële stelsel volledig overhoop gooien. Dankzij de blockchaintechnologie zouden banken, notarissen en het kadaster hun deuren kunnen sluiten. Nu de eerste hysterie voorbij is, weten we wel beter. Tijd om de blockchain naar het kerkhof te verbannen?
Blockchain
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Je bent een doodgewone fabrikant van ijsthee en op een dag zie je je beurskoers met 200 procent omhoogschieten. Hoe kan dat? Het Amerikaanse bedrijf Long Island Iced Tea kondigde in december 2017 aan zijn naam te veranderen in... Long Blockchain. Daarbij werd ook nog de belofte gedaan dat het bedrijf 'iets' met blockchain zou gaan doen. Al een paar maanden na de spectaculaire koersstijging moest de fabrikant toegeven dat ijsthee toch meer zijn ding was. Beleggers boos. Aandeel onderuit.

Oplossing zoekt probleem

Dit extreme voorbeeld - en andere - komt uit een tijd dat de verwachtingen rond blockchain sky high waren. Zelfs bij de bakker en op het schoolplein ging het ineens over bitcoin en investeerders verdrongen elkaar om blockchainprojecten te omarmen.

En zoals altijd kwam na de hype de ontnuchtering. De waarde van de bitcoin en andere cryptovaluta daalde even hard als hij was gestegen en het regende ineens kritische artikelen. Blockchain was een oplossing op zoek naar een probleem of het was niets meer dan geavanceerde databasetechnologie. Einde blockchain?

Niet van de daken schreeuwen

Natuurlijk niet. Blockchaintechnologie heeft zijn nut bewezen in een wereld waarin partijen zakendoen die elkaar niet per se vertrouwen. De komende tijd zullen er nog talloze voorbeelden komen van blockchaintoepassingen waarin verschillende partijen in een sector of bedrijfstak samenwerken. De meesten zullen dat doen omdat ze de voordelen zien op het gebied van standaardisatie, automatisering, het stroomlijnen van processen en het terugdringen van kosten. Daarbij zullen ze niet van de daken schreeuwen dat het om blockchain gaat. Omdat de term wat besmet is geraakt, maar ook omdat het gewoonweg niet nodig is. En hoewel de technologie ingewikkeld is, kun je als gebruiker inmiddels prima concertkaartjes kopen of de content op je website beschermen zonder enige weet te hebben van hashes, nodes of proof of work of te beseffen dat het om blockchaintechnologie gaat.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in