Overslaan en naar de inhoud gaan

Virusscanner soms zware klus voor pc

Dat blijkt uit een test van AV-Comparitives. De testorganisatie waarschuwt daarbij uitdrukkelijk, dat zijn constateringen alleen gelden voor de geteste versies. Andere versies, of varianten die als onderdeel van een suite verkocht worden, zouden anders kunnen scoren, aldus AV Comparitives.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

AV Comparitives onderzocht de impact van pakketten op het kopiëren van bestanden, het archiveren, het coderen en decoderen, het installeren en de-installeren, het opstarten van toepassingen en het downloaden van bestanden. Daarnaast keek het bureau naar de verschillen bij de Worldbench Testing Suite van PC World. Daarbij bleken de prestaties bij het archiveren en het coderen en decoderen nauwelijks te verschillen.

Bij de overige testonderdelen lopen de verschillen wel op. Zo blijft de vertraging bij het kopiëren van bestanden bij de meeste scanners beperkt tot hooguit 25 procent. eScan en Norman Antivirus & Anti-Spyware 7.30 vertragen dat proces met 50 tot 100 procent. Bij het installeren en de-installeren zorgen 5 van de 16 scanners voor een vertraging van hooguit 25 procent, en 4 andere voor hooguit 50 procent.

Bitdefender Antivirus 2010 en Trustport verdubbelen de tijd die met deze processen gemoeid is. Bij het openen van Word-bestanden zijn ESET NOD32 Antivirus 4.0 en Norman de zwakke broeders, met vertragingen tussen de 100 en 200 procent; bij PDF’jes zijn Avast! Free 5.0, G DATA Antivirus 2010 en wederom Norman de traagste, met een extra belasting van 100 tot 20 procent. Bij het downloaden van bestanden zitten AVG Anti-Virus 9.0, Bitdefender, G DATA en TrustPort in de achterhoede, met vertragingen van 100 procent of meer’ ook McAfee VirusScan Plus 2010 blijft wat achter bij de concurrentie, met meer dan 50 procent vertraging.

De Worldbench-score laat een verspreid beeld zien van de invloed van de virusscanners op de snelheid van applicaties; de duidelijke achterblijver hier is eScan, met een score van 64. Ook Bitdefender en TrustPort blijven ruim onder de score van 90 procent van de 116 die AV Comparitives met zijn systeem zonder virusscanners scoorde. G Data en Bitdefender zaten net op de grens van 90 procent.

Overall gemeten scoren 10 van de 16 geteste scanners de hoogste notering: Advanced +. Dat zijn, in volgorde, Avira Antivir Premium 9.0, Kingsoft Antivirus 9 Plus, F-Secure Anti-Virus 2010, Sophos Anti-Virus 9.0.1, Kaspersky Anti-Virus 2010, Microsoft Security Essentials 1.0 en het genoemde pakket van Avast, Symantec Norton AntiVirus 2010, en de pakketten van ESET en McAfee.

Overigens is de systeembelasting natuurlijk niet het eerste criterium voor een virusscanner. De effectiviteit bij het weren van virussen staat voorop. In de jongste test deden G Data, Kaspersky, ESET, F-Secure, Microsoft, Avast, Bitdefender en eScan dat het best. De systeembelasting wordt natuurlijk wel belangrijker naarmate een pc zwaarder belast, en dus trager is. Het volledige rapport staat op de website van AV Comparitives.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in