Overslaan en naar de inhoud gaan

Opvallendste nieuws volgens Sven van de Riet

Het bericht over Microsofts beheer via de cloud bevat een interessant voorbeeld hoe IT-processen steeds verder worden geautomatiseerd.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De prioriteit van veel organisaties is de productiviteit van IT te verhogen. De hele IT-industrie is daarom koortsachtig bezig processen minder afhankelijk te maken van dure, menselijke inzet. Eigenlijk breekt met cloud computing de industrialisatie van IT pas echt goed door.

Geautomatiseerd patchen verhoogt productiviteit
Deze nieuwe dienst van Microsoft is een goed voorbeeld. Voor de standaard beheertaken van pc’s, zoals upgraden, patchen en beveiligen, zijn natuurlijk al tools te verkrijgen. Veel organisaties klagen echter steen en been over de complexiteit als ze bijvoorbeeld een upgrade van Windows of Office moeten doorvoeren.

Als een upgrade of patch snel en veilig is door te voeren met behulp van een geautomatiseerd beheerproces, dan is dat een enorme productiviteitsverbetering (voorbehoud: als het allemaal werkt zoals beloofd). Er zullen altijd wel professionals nodig blijven om zaken in te stellen en alles in de gaten te houden, maar de software neemt wel het saaie en repeterende werk over van de mens.

Volwassen IT-organisatie vereist
Een voorwaarde is dat de IT-organisatie behoorlijk volwassen is, want onvolwassen processen automatiseren, is vragen om moeilijkheden. Het is onvoldoende om ITIL-processen alleen te beschrijven; managers moeten die processen nu écht operationaliseren om ervoor te zorgen dat de IT-machine zonder haperen blijft werken.

Van oudsher zien we dat de meeste aandacht uit gaat naar de applicatiekant: implementeren van ERP, CRM, BI en noem maar op. Maar in het online tijdperk is de infrastructuur minstens zo belangrijk. Het beheerwerk is bedrijfskritisch, vooral omdat klanten het steeds sneller merken als de infrastructuur faalt. Als we de kwaliteit van beheer kunnen verbeteren door delen ervan te automatiseren, maken we een flinke stap in de goede richting.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in