Nieuwe ARM-chip 5 keer zo snel

ARM claimt dat de nieuwe chip 5 keer zo krachtig is als zijn snelste product van dit moment, een Cortex-A8 met 2 kernen en een kloksnelheid van 1 GHz, zonder dat het energieverbruik is toegenomen. De kloksnelheid is maximaal 2,5 GHz.
Terwijl ARM’s huidige chips maximaal 4 GB geheugen kunnen adresseren, ondersteunt de A-15 geheugens tot 1 terabyte. Maar doordat het nog steeds om een 32-bitsprocessor gaat, is extra programmeerwerk nodig om de grote geheugencapaciteit te kunnen benutten. Analist Nathan Brookwood verwacht dan ook dat ARM in de toekomst een 64-bitsversie zal toevoegen, zei hij tegen IDG News Service.
De Cortex A-15 MPCore is geschikt voor het draaien van gevirtualiseerde besturingssystemen. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk op een smartphone twee van elkaar gescheiden omgevingen te installeren. Op een server is een mogelijke toepassing het achter de hand houden van een gevirtualiseerde reserveserver. Op applicatieniveau is de A-15 volledig compatibel met alle andere Cortex-A-processors. Dit betekent tevens dat ontwikkelaars alle bestaande gereedschappen kunnen gebruiken.
Het basisontwerp van de A-15 maakt het mogelijk processoren te ontwikkelen met 2, 4, 8 en wellicht 16 verwerkingskernen (cores). Voor smartphones volstaat volgens ARM een single- of dualcoreprocessor. Krachtiger versies met meer kernen zijn geschikt voor tablets, home media servers, andere apparatuur voor home entertainment, routers, wifi-basisstations en bedrijfsservers.
Het zal nog geruime tijd duren voordat de Cortex-A15 daadwerkelijk zijn weg vindt naar tastbare producten. Marketing directeur Eric Schorn van ARM verwacht dat eindproducten met de nieuwe chip vanaf eind 2012 in de winkel liggen.
ARM fabriceert zelf geen chips. Het in Cambridge gevestigde bedrijf verleent licenties aan chipfabrikanten die ARM’s ontwerpen, eventueel in aangepaste vorm, gebruiken om eigen processors te (laten) fabriceren. Het overgrote deel van de smartphones die nu op de markt zijn, is gebouwd rond een ARM-chip. Een recent voorbeeld is Apple, dat op basis van ARM’s ontwerp de A4-processor voor de iPhone 4 en de iPad ontwikkelde. Nvidia baseert zijn Tegraprocessor op de A9 en Qualcomm gebruikt hetzelfde basisontwerp voor de Snapdragon.
Fabrikanten kunnen nu al een licentie nemen op het ontwerp van de nieuwe chip. ARM mikt met het ontwerp aanvankelijk op producten met een spoorbreedte van 32 en 28 nanometer. De routekaart voor verdere miniaturisering reikt tot 20 nanometer.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee