Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Henk Broeders

Goed nieuws afgelopen week in Automatisering Gids: uit voorlopige gegevens van StudieLink blijkt dat het aantal eerstejaars ICT-studenten in het HBO toeneemt. Er hebben zich in totaal 8.000 nieuwe studenten ingeschreven voor een ICT-gerelateerde opleiding. Dat is een prima ontwikkeling. Niet alleen voor de ICT-sector, maar ook voor het innovatiegehalte van de Nederlandse economie.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Toch ook enkele kanttekeningen. Hoewel het aantal inschrijvingen over het geheel genomen toeneemt, neemt de belangstelling voor technische informatica af. Dat is jammer. Er is grote behoefte aan mensen met een wat ‘hardere’ opleiding die software kunnen ontwerpen voor complexe, informatieverwerkende systemen. Dit zijn systemen die aan de basis staan van talloze praktische toepassingen. Bijvoorbeeld in de logistiek of in het veilig afhandelen van betalingen tussen banken, retailers en consumenten. Kortom, de alledaagse toepassingen waarin expliciet de toegevoegde waarde van ICT zichtbaar is.

IT aantrekkelijker voor vrouwen
Hoewel het artikel niet vermeldt hoeveel vrouwelijke studenten zich als eerstejaars hebben gemeld, hoop ik op een positieve trend. Het tekort aan ICT’ers is in 2015 naar verwachting gestegen naar 15.000. Als we dit tekort echt willen oplossen, zal de sector ook aantrekkelijk moeten zijn voor vrouwelijk talent. De sector heeft al verschillende initiatieven genomen om de diversiteit in eigen gelederen te verhogen. Ik verwacht dat deze initiatieven op den duur zullen leiden tot een meer evenwichtige verhouding tussen mannen en vrouwen in de sector.

Ondanks deze kanttekeningen ben ik optimistisch over de nabije toekomst van onze sector. Dat het aantal aanmeldingen toeneemt, is voor mij een teken dat het imago van de ICT-sector is verbeterd.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in