Overslaan en naar de inhoud gaan

Wetenschappers bezorgd om rol van AI bij ontwikkeling van wapens

Ruim 150 Nederlandse wetenschappers op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en robotica zijn bezorgd om de groeiende rol van AI bij de ontwikkeling van wapens. Zij vragen de regering om mee te werken aan een verbod op dodelijke autonome wapens. Deze wapensystemen kunnen zonder menselijke tussenkomst doelen selecteren en aanvallen.
Amerikaanse patrouille
© Shutterstock
Shutterstock

Volgens vredesorganisatie PAX komt de oproep vlak voordat de regering haar standpunt over deze wapens mogelijk herziet. Dat gebeurt op basis van een evaluatie die de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) en de Commissie van Advies inzake Volkenrechtelijke Vraagstukken (CAVV) momenteel uitvoeren.

De Nederlandse experts uiten hun zorgen over de groeiende rol van kunstmatige intelligentie bij de ontwikkeling van wapens. Met deze wapens wordt volgens hen de drempel verlaagd om oorlog te voeren en kunnen conflicten sneller escaleren. "Bovendien gaan de ontwikkelingen snel. Zo is het technisch al mogelijk dat grensbewakingsrobots zonder menselijke tussenkomst een ‘illegale passant’ kunnen doden en dat drones op basis van bijvoorbeeld nummerbordherkenning automatisch voertuigen kunnen bombarderen", aldus PAX.

De oproep van de Nederlandse wetenschappers volgt op vergelijkbare initiatieven in Australië, België, Canada en Noorwegen, waar wetenschappers opriepen tot een dergelijk verbod.

De open brief aan de regering is ondertekend door wetenschappers van onder meer de Universiteit Leiden, de UvA, de TU Delft en de Rijksuniversiteit Groningen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in