Overslaan en naar de inhoud gaan

Tech en techleveranciers voeren de boventoon in TIME100-lijst

Het Amerikaanse tijdschrift TIME heeft zijn top 100 van meest invloedrijke bedrijven voor dit jaar gepubliceerd. Niet alleen techleveranciers komen veel voor, maar ook bedrijven die tech slim toepassen. Vanzelfsprekend komt er veel AI voor in de lijst, die geen harde rangschikking heeft maar wel gescheiden categorieën.
Nvidia logo (in licht)
© Nvidia
Nvidia

In de categorie 'leiders' staat Nvidia, maker van grafische chips voor het spelen van games, het bewerken van 3D-modellen én het trainen van kunstmatige intelligentie (AI). "Het trainen van generatieve AI-modellen zoals ChatGPT vereist duizenden van de snelste graphical processing units (GPU's). Met 88% van de GPU-markt faciliteren Nvidia's cutting-edge chips de enorme AI-groei terwijl de industrie moeite heeft om de exploderende vraag bij te benen", schrijft TIME over dit indirecte AI-bedrijf.

Enorme AI-impact

Naast zulke fabrikanten van de huidige AI-hype staat natuurlijk ook de directe aanjager OpenAI op de lijst. Het bedrijf achter de openbaar beschikbare, geruchtmakende AI-chatbot ChatGPT staat bovenaan in de categorie 'Disrupters'. CEO Sam Altman wordt geïnterviewd en daarbij geportretteerd als persoon die de wereld voorbij twijfels over AI duwt. OpenAI is maar zeven jaar oud, maar heeft al voor grote en ingrijpende veranderingen gezorgd. Dit zowel wat betreft publieke opinie en politieke maatregelen als ook bij techreuzen als Google en Microsoft.

Techreuzen Apple en IBM hebben elk een plek in de categorie 'Titans', waar eerstgenoemde wordt geroemd voor het inkorten van zijn toeleveringsketen en laatstgenoemde wordt geëerd als leider op het gebied van kwantumcomputing. Daarnaast staan het Chinese social network TikTok voor 'commanding attention', het Zuid-Koreaanse Samsung als 'smartphone trendsetter' (met uitklapbare schermen voor zijn Android-toestellen) en Microsoft voor het integreren van AI (in diverse van zijn clouddiensten en softwareproducten).

Plus Hollywood, fabrieken en online community's

De lijst bevat relatief veel AI, waarbij ook Google DeepMind (een overname uit 2014) schittert en dat in de categorie 'Pioneers'. Andere AI-bedrijven zijn Stability AI voor AI-gegenereerd beeldmateriaal, Hugging Face voor collaborative AI, en Metaphysic dat AI naar Hollywood brengt om bijvoorbeeld oudere acteurs qua uiterlijk op het grote doek digitaal te verjongen. Vervolgens zijn er nog techbedrijven in de TIME100 voor 2023 zoals Siemens voor het digitaliseren van zijn fabrieken, taal-app DuoLingo voor zijn polyglot chatbot en communicatieplatform Discord voor het creëren van online ontmoetingsplaatsen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in