Overslaan en naar de inhoud gaan

Politie in Californië benut data van autonome auto's voor opsporing

De politie in San Francisco blijkt een oog te hebben laten vallen op bestuurderloze auto's die een schat aan informatie bezitten doordat ze voortdurend hun omgeving scannen. Die data kan van pas komen bij het zoeken naar aanwijzingen, bijvoorbeeld bij opsporingsonderzoek.
Waymo autonome auto
© Waymo
Waymo

De politie heeft al verschillende keren gebruik gemaakt van deze route, blijkt uit een document van de SFPD (San Francisco Police Department) dat is ingezien door The Register. De wetshandhavers van de Californische stad vragen daarvoor data op bij fabrikanten van zelfrijdende auto's.

De dienst zou informatie hebben gekregen van twee bedrijven die bestuurderloze auto's in de stad mogen laten rondrijden, namelijk Waymo - dochterbedrijf van Alphabet waar ook Google onder valt - en Cruise, een dochteronderneming van General Motors.

Grenzen opzoeken

Bij navraag geeft Waymo als reactie op het document (pdf) dat het bedrijf geen mensen herkenbaar in beeld brengt. Bovendien geeft het bedrijf alleen informatie aan wetshandhavers als die de gangbare juridische weg hebben bewandeld. De woordvoerder benadrukt dat het bedrijfsbeleid is om zich te verzetten tegen alle verzoeken om informatie die geen juridische basis hebben of te breed zijn geformuleerd.

Een woordvoerder van Cruise zegt weliswaar nauw samen te werken met de wetshandhaving, maar dan alleen om de weg veiliger te maken. Er wordt beeldmateriaal gedeeld als er een geldig juridisch verzoek komt. Maar soms deelt Cruise ook wel informatie als de publieke veiligheid in het geding is.

Naast de twee bedrijven die met naam genoemd worden in de SFPD-document zijn er nog zeven bedrijven die in Californië experimenteren met technologie om bestuurderloze auto's te maken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in