Overslaan en naar de inhoud gaan

Google gaat met bestuurderloze robotauto openbare weg op

Google gaat voor het eerst zijn kleine robotautootje op de openbare weg gebruiken, zonder dat er een bestuurder klaar zit om in te grijpen.
Larry Page, Sergey Brin
© Google
Google

Google doet de komende week tests in Austin in de staat Texas en niet in Californië of Nevada waar Google al jaren met omgebouwde Toyota Priussen en Lexus SUV's rondrijdt zonder dat de bestuurder hoeft in te grijpen. De wet in die staten stelt weliswaar het gebruik van de gerobotiseerde auto's toe, maar vereist wel dat er iemand in de bestuurdersstoel zit die in kan grijpen als daar aanleiding toe is.

In Austin gaat Google nu de eerste ritten maken met een auto zonder stuur, gas- en rempedaal. In juli zijn al proeven gedaan met de vergelijkbare voertuigen, maar daar waren deze bedieningselementen tijdelijk in aangebracht. In Texas is er helemaal geen wet die het gebruik van gerobotiseerde auto's toestaat, laat staan het gebruik van dergelijke auto's zonder bestuurder die kan ingrijpen. Volgens The Verge heeft Google met de burgemeester en het hoofd van de politie persoonlijk afspraken gemaakt over de testritten. Aanvankelijk zouden alleen in de zomer testritten met de Lexus SUV's plaatsvinden. Die proeven zijn nu uitgebreid.

'Ook herten lopen geen gevaar'

In verschillende publicaties worden overigens met elkaar strijdige beweringen gedaan over het totaal ontbreken van het verwijderbare stuur en dito pedalen. Het is in ieder geval Google's intentie daar geen gebruik van te maken, zelfs niet wanneer er herten oversteken. In Austin komt het regelmatig voor dat herten zich in het straatbeeld vertonen. Die situatie is Google's robotautootje nog niet eerder tegengekomen. Volgens Google is het systeem volledig in staat het wild te ontwijken.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in