Overslaan en naar de inhoud gaan

Na de VAR komt nu de AI-scheidsrechter in het voetbal

Scheidsrechters - zeker in de amateursporten - krijgen mogelijk binnen afzienbare tijd assistentie van een robotscheidsrechter in de vorm van een app op mobiele telefoons.
scheidsrechter
© Shutterstock
Shutterstock

In de amateursport is het vinden van voldoende scheidsrechters al een probleem. Dus is het helemaal moeilijk om een tweede scheids in het spel te hebben die meekijkt om tot juiste beslissingen te komen. De coronapandemie speelt een rol in dat tekort, maar daarnaast maken de toenemende agressie van spelers en omstanders het leiden van het balspel niet aantrekkelijk. Er is dus behoefte aan een nieuwe, neutrale arbiter die ongevoelig is voor 'feedback' van spelers en publiek. De inzet van kunstmatige intelligentie kan daarbij helpen, is het idee van startersbedrijf CoCoPIE dat hiervoor onlangs een samenwerking sloot met Cognizant, meldt ZDNet.

Realtime beeldanalyse

CoCoPIE heeft als speerpunt het geschikt maken van AI-toepassingen voor mobiele apparatuur. Het idee achter de samenwerking is een app te ontwikkelen die realtime hogekwaliteitsbeelden kan analyseren door gebruik te maken van Deep Neural Network (DNN)-technologie op de smartphone. De analyse zal geen uitkomst bieden bij de beslissing of een tackle te hard was of niet, maar kan wel beoordelen of er sprake is van een buitenspelsituatie of dat een bal over een lijn is geweest of niet. Daarmee heeft de scheidsrechter de beschikking over extra ogen op het veld en kan zich dus meer richten op de situaties waar een menselijke beslissing nodig is.

Afgezien van de beoordelingsmogelijkheden, levert de app ook betere video door beeldbewerking toe te passen die voorheen alleen mogelijk was met gespecialiseerde AI accelerators op servers. Die technologie kan ook weer worden ingezet voor andere toepassingen, verwacht CoCoPie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in